Formiranje novog Savjeta ministara BiH pod velikim je znakom pitanja uprkos imenovanju Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg tog tijela, saznaje Insajder.

Prema tvrdnjama odlično obaviještenih izvora našeg portala, bošnjačka strana u pregovorima oko formiranja novog Savjeta ministara uskoro će tražiti da se “stvari istjeraju na čistac” u vezi s nedavno usvojenim Programom reformi kojeg su članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović potpisali, a zatim zaključali u sef.

Oni tvrde da će SDA i njene partnerske stranke iz Federacije BiH zahtijevati od Dodika i SNSD-a da se jasno opredijele o tome da li su za nastavak približavanja BiH NATO, što je, kako smatraju, dogovoreno usvojenim Programom reformi, ili će pak u srpskoj javnosti nastaviti s pričom kako potpisani dokument nema nikakve veze s ANP-om te da Republika Srpska i BiH ostaju vojno neutralni.

– Trenutno djeluje da formiranje novog Savjeta ministara BiH nije ni za milimetar bliže od onoga kako je bilo prije potpisivanja kontroverznog Programa reformi, tako da bi se Tegeltija mogao dobro načekati da zasjedne u fotelju predsjedavajućeg, ako do toga uopšte i dođe. Naime, nije tajna da u SDA postoji snažna struja onih koji su protiv toga da SNSD uđe u vlast na nivo BiH, a stavovi te frakcije dodatno su ojačani zbog izjava najviših funkcionera SNSD-a da usvojeni dokument nije ANP i da nema govora o ulasku Republike Srpske i BiH u NATO. Ukoliko Dodik i SNSD ne promijene taj stav, nema ništa od konstituisanja novog Savjeta ministara – tvrde naši izvori.

(Insajder)