Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu od 14.170.000 KM, što je za 230.000 KM ili za 1,65 odsto više u odnosu na plan budžeta iz ove godine.

Na sjednici je usvojen i nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta, po kojem se ukupna budžetska sredstva u 2018. godini sa 13.940.000 smanjuju na 11.530.000, a najviše zbog prenošenja kredita od 2,5 miliona za gradnju vrtića iz ove u narednu godinu.

Načelnik odjeljenja za finansije Mirjana Davidović pojasnila je da izvođač radova još nije počeo gradnju vrtića, a da će kredit biti podignut čim ti radovi počnu.

Načelnik opštine Radisav Mašić je naveo da će, uz gradnju vrtića, najveća investicija u narednoj godini biti druga faza obnove gradskog vodovoda, zajedno sa rekonstrukcijom lokalnog vodovoda u Miljevini, za šta će biti izdvojeno 2,8 miliona, te da će tender za izvođača radova biti objavljen u narednoj sedmici.

On je napomenuo da će za ostale investicije, poput završetka obnove Sportskog centra „Partizan“, opština tražiti izvore sredstava iz grantova, za koje se konkuriše tokom godine, tako da ne mogu biti iskazani u planu budžeta.

Mašić je naveo da je izgradnja javnog parkinga jedan od gorućih problema koji opština nastoji da riješi.

On je pojasnio da se na lokaciji u centru Foče, koja je za te namjene planirana, a na kojoj se nalazi dosta nelegalno izgrađenih objekata, sa Pravobranilaštvom utvrđuje vlasništvo i vode imovinsko-pravni postupci nakon čega bi se trebali steći uslovi za gradnju javne garaže, uz mogućnost da to bude urađeno po principu koncesije.

Uz nedostatak parkinga, problem je i gradska deponija kojoj je odavno istekao rok i za koju se mora pronaći nova lokacija, koja ne bi, kako je naveo Mašić, trebala biti udaljena od grada više od 15 kilometara.

Mašić je rekao i da se u Industrijskoj zoni u Brodu na Drini, za čiju elektrifikaciju je Vlada Srpske odobrila 300.000 KM, mogu očekivati novi pogoni i nova radna mjesta, te da su velika očekivanja od istraživanja nalazišta rude olova, bakra i cinka na Čelebićima u koja je firma Mineko iz Londona do sada uložila oko pet miliona maraka i koja je predala zahtjev za koncesiju, pa bi u dogledno vrijeme mogao biti otvoren rudnik metala.

(Radio Foča)