Na ovogodišnjoj dodjeli nagradi na manifestaciji „Izbor sportiste godine opštine Foča“ jednu od dvije nagrade za najboljeg trenera dobio je Ognjen Bodiroga, trener karate kluba Nipon, majstor karatea treći dan, doktor stomatologije. Dvije godine ranije, dobio je nagradu za sportski podvig godine, istrčavši Beogradski maraton, a prije 19 godina zaslužno je ponio plaketu najboljeg sportiste opštine Foča. Dva puta je proglašavan za najboljeg karatistu svog kluba, čime je, kako ističe, upotpunio kolekciju nagrada koje je mogao da osvoji u svom gradu.

Sa jedanaest godina je obukao kimono i stao na stručanju sa namjerom da postane uspješan karatista, i od tada do danas karate su sastavni dio života Ognjena Bodiroge. Potrebno je bilo samo nekoliko treninga da se pronađe u tom sportu i da mu karate postane najvažnija sporedna stvar na svijetu, da mu pomogne da stasa kao ličnost i da prevaziće sve svoje slabosti. Nakon ratnih godina zainteresovanost za bavljenje karateom u Foči bila je velika ističe Bodiroga: „Tada, 1996. godine, smo počeli sa 40 početnika, a njih 16 danas su majstori karatea. Trenirali smo u OŠ „Veselin Masleša“, a treninge su vodili Dragan Gagović i Vojislav Bodiroga, dva izuzetna pedagoga i trenera. Prve medalje smo počeli osvajati 1998. godine. Moj put u karateu išao je od pionira, kadeta, preko juniora do seniora. Moj otac i trener je uvijek isticao to da je najvažnije biti dobar takmičar u seniorskoj konkurenciji jer to su uspjesi kojih se sjećaš čitav život. Dok si mlađi medalje se mogu osvajati zahvaljujući talentu, ali i sreći, kada si senior tada je najbitniji rad i požrtvovanje. Tada se ostvaruju pravi rezultati a dogodilo se da sam ja baš kao senior osvajao najveće medalje“.

Na kolekciji medalja, Ognjenu Bodirogi pozavidio bi svaki sportista. Iz godine u godinu nizale su se brojne medalje i priznanja, a među najznačajnijim su one u periodu od 2004. do 2012. godine kada je nosio dres reprezentacije Srbije. U tom periodu, 2009. i 2010. godine bio je prvak Srbije, a na Evropskim prvenstvima u Banja Luci, 2008. i Lisabonu 2010. godine osvojio je bronzane medalje. Za uspjeh u sportu važan je talenat, volja, rad ali najviše podrška porodice, kaže Ognjen: „Mom uspjehu je najviše težila porodica i moj otac. Nakon brojnih takmičenja, 2012. godine sam završio sportsku karijeru, ne zato jer se nisam mogao takmičiti, već što moja porodica to finansijski nije mogla da izdrži. Mi to ne krijemo, jer moja porodica tokom 16 godina u moja takmičenja uložila oko 25.000 maraka, a i moj brat, Dušan,  se takmičio uporedo sa mnom, što je predstavljalo dodatne troškove“.

Nakon što je prestao da se takmiči počeo se baviti trenerskim poslom. U međuvremenu istrčao je Beogradski maraton i dobio priznanje opštine za sportski podvig, a ove godine i za najboljeg trenera čime je jedini u Foči kompletirao sve nagrade koje dodjeljuje lokalna zajednica. Nagradu za najboljeg trenera posvetio je svom pokojnom treneru Draganu Gagoviću, i to mu je kako kaže bio i najveći podstrek da se kandiduje za ovo priznanje: „Nisam neko ko se svake godine kandiduje za neku nagradu i ko želi sebi sve da prigrabi. Ove godine, na 20-u godišnjicu smrti Dragana Gagovića sam dobio priznanje za najboljeg trenera opštine Foča i tu nagradu njemu posvećujem. Inače smatram da za najbolje trenere treba da se biraju mladi i ambiciozni treneri koji su tek počeli da se bave tim poslom, kako bi im to bio podstrek za dalji rad“.

Kao trener ističe da mu je najvažnije da mu djeca ali i njihovi roditelji vjeruju, te da vaspitava i obrazuje djecu da im je škola na prvom mjestu, a karate na drugom, kao što je i on vaspitavan od svojih trenera Dragana Gagovića i Vojislava Bodiroge: „Moj najveći uspjeh je što djeca koju ja treniram u meni vide prijatelja. Kada dijete koje je vrijedno osvoji neku značajniju medalju, sva moja takmičarska priznanja padaju u vodu, jer me više ispunjava uspjeh karatista koje treniram. Ispunjava me i svaki njihov dobar meč, svako njihovo zadovoljstvo. Trener mora biti dobar i pedagog i prijatelj svakom djetetu, jer svako dijete je jedna knjiga koja priča svoju priču.“

Ognjen preporučuje svim roditeljima da svoju djecu usmjeravaju prema sportu i da ulažu u njihova takmičenja jer sport, prije svega, dovodi do pravilnog fizičkog i psihičkog razvoja djeteta, a svaka osvojena medalja daje dijetetu podstrek da napreduje dalje i da osvaja nova priznanja.

(Radio Foča)