Mirnim protestnim okupljanjem Boračka organizacija Foča zatražila je smjenu predsjednika SO Foča Izeta Spahića (SDA) zbog toga što je na sjednici održanoj 27.septembra prošle godine replicirajući odborniku SDS-a Dušanu Bodirogi, rekao da je za njega Radovan Karadžić najveći ratni zločinac, što je, kako je naveo, potvrđeno prvostepenom presudom Međunarodnog suda u Hagu.

Borci su iskazali svoje nezadovoljstvo protestnom šetnjom od Centralnog spomenika palim borcima do Centra za kulturu i informisanje gdje se održavala redovna februarska sjednica lokalnog parlamenta kojoj su predali zahtjev za smjenu predsjednika.

Lokalni parlament u Foči još ranije je na inicijativu SDS-a osudio izjavu Spahića, a za nju su glasali svi odbornici iz reda srpskog naroda. Međutim i tada je na adrese svih odborničkih klubova kao i na adresu Kolegijuma SO Foča stigla inicijativa Boračke organizacije Foča za Spahićevu smjenu. Iako skupštinska većina u Foči, koju predvodi SNSD i DNS, broji 20 od 25 odbornika I nije tijesna, pozicija nije bila raspoložena da smjeni Spahića, jer je za pokretanje smjene neophodna saglasnost 1/3 od ukupnog broja odbornika.

SNSD je rame uz rame stao sa SDA, partijom iz koje Spahić dolazi, zanemarujući inicijativu boraca Vojske RS. Zanimljivo je da je načelnik opštine Foča Radisav Mašić (SNSD) istakao, da je opomenom Spahiću, svaka priča o ovome za lokalnu vlast je završena.

Spahić smatra da iza ovog protesta boraca stoji opozicija u Foči, što je oštro demantovao predsjednik Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke Foča Milivoje Dostić.

Borci ističu da iza njih ne stoji nijedna politička partija, već da je Spahićeva izjava pogodila sve borce, koji su zajedno sa Radovanom Karadzićem stvarali Republiku Srpsku.

ISTOK/BN