Na tržištu Federacije BiH dodatnih 41,1 milion KM ostvarila su osiguravajuća društva sa sjedištem u Republici Srpskoj a koja imaju filijale u FBiH.

Prema podacima koje je objavila Agencija za osiguranje Republike Srpske 27 društava za osiguranje koja posluju u tom bh. entitetu su u 2018. godini ostvarila ukupnu premiju od oko 267 miliona KM, što je porast od oko 15,6 miliona KM više u odnosu na 2017., javlja agencija Patria.

U ukupnu ostvarenu premiju osiguravajućih društava koja posluju u RS za prošlu godinu ulazi i 52,2 miliona KM koja su u RS ostvarila i osiguravajuća društva sa sjedištem u Federaciji, a koja imaju filijale i u RS.

Top pet osiguravajućih društva u RS, koja su 2018. godini ostvarila najviše premija su Wiener osiguranje, Drina osiguranje, Dunav osiguranje, Atos osiguranje i Osiguranje Aura.

Grawe osiguranje je vodeće osiguranje u RS kada je riječ o životnim osiguranjima.

S druge strane, ukupna premija 12 osiguravajućih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2018. godini dosegla je 498,14 miliona KM što je porast od 4,8 posto ili 22,74 miliona KM u odnosu na 475,40 miliona KM ostvarenih godinu ranije, podaci su Agencije za nadzor osiguranja u FBiH.

Uz to, na tržištu Federacije BiH dodatnih 41,1 milion KM ostvarila su osiguravajuća društva sa sjedištem u Republici Srpskoj a koja imaju filijale u FBiH.

Top pet osiguravajućih društva u Federaciji BiH za 2018. godinu su Adriatic, Uniqa, Sarajevo-osiguranje, Euroherc i Grawe osiguranje.

(S.B. /patria)