Vrh HDZ-a BiH pozvao je poslanike te stranke u Skupštini Livanjskog kantona da prestanu s aktivnostima koje nisu usuglašene sa Kantonalnim odborom HDZ-a BiH Livanjskog kantona.

“Traži se od Kluba HDZ-a BiH u Skupštini Livanjskog kantona da odmah ponište sve odluke koje su inicirane i donesene od strane Kluba HDZ-a BiH na vanrednoj sjednici Skupštine Livanjskog kantona, kao i da se zaustave sve druge političke aktivnosti koje nisu usuglašene i utvrđene u okviru KO HDZ-a BiH Livanjskog kantona”, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje predsjednik stranke Dragan Čović.

U saopštenju se navodi kako svi članovi Kluba HDZ-a BiH u Skupštini HDZ-a BiH moraju djelovati jedinstveno bez obzira iz koje općinske organizacije dolazili te da se sve odluke koje se tiču uspostavljanja vlasti u tom kantonu moraju donijeti u Kantonalnom odboru stranke i uz saglasnost Predsjedništva HDZ-a BiH.

U slučaju nepoštovanja navedenih zaključaka pojedinci i stranačke organizacije biće sankcionisani, dodaje se u saopštenju.

Do sukoba unutar HDZ-a BiH u Livanjskom kantonu došlo je prilikom izbora mandatara za sastav nove kantonalne vlade.

Kantonalni odbor HDZ-a BiH Livanjskog kantona kandidirao je za tu poziciju aktualnog predsjednika Vlade Livanjskog kantona i predsjednika Gradskog odbora HDZ-a BiH Livno Ivana Jozića.

Međutim, šest skupštinskih poslanika HDZ-a BiH koji dolaze iz tomislavgradske organizacije HDZ-a BiH, koji imaju većinu u Klubu HDZ-a BiH i Klubu hrvatskih poslanika, ignorisali su tu odluku te su u skupštinsku proceduru uputili kandidaturu Ivana Vukadina, aktualnog načelnika opštine Tomislavgrad.

Takođe, šest spomenutih poslanika na izvanrednoj Skupštini Livanjskog kantona inicirali su smjenu članova Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres iz hrvatskog naroda.

Smjena članova Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“, koji imaju povjerenje predsjednika KO HDZ-a BiH Livanjskog kantona i direktora Hercegbosanskih šuma Branka Ivković, obrazložena je lošim poslovanjem koje je rezultiralo višemilijunskim gubicima tog najvećeg javnog preduzeća u Livanjskom kantonu.

Ivković je te navode odbacio, ustvrdivši kako pojedinci preko Skupštine Livanjskog kantona žele ovladati šumskim resursima Livanjskog kantona.

(Vijesti.ba / FENA)