Ključni razlog formiranja široke koalicije u RS-u je namjera Dodika da ušutka sve oponente pred odluke koje će donijeti, kaže dojučerašnji član SNSD-a.

Odluka organa SNSD-a o Vašem isključenju iz stranke zbog, kako je navedeno, kršenja Statuta, odstupanja od politike i programa, te rušenja ugleda stranke izazvala je veliko interesovanje u javnosti. Kako Vi navedeno obrazloženje komentirate?

– Za one koji prate dešavanja u SNSD-u, ova odluka nije bila veliko iznenađenje. Moji nesporazumi s rukovodstvom traju duže vremena, zapravo niz godina, ali ja o tome nisam govorio i sada je to samo kulminiralo.

Obren i Čavić

Vidite, ako je to jedini odgovor na moja pitanja koja sam postavljao na Predsjedništvu stranke, onda je sve jasno. Ja nisam ništa prekršio, nego javno tražio da mi se daju odgovori. Ovim je samo Milorad Dodik potvrdio da sam ja u pravu, potvrdio da nema odgovore, potvrdio da bježi od odgovora, potvrdio da stranku pretvara u privatnu prćiju. Ja sam očekivao da će se nakon svega ovo desiti, da se silom upravlja sa strankom, da, jednom riječju, to više nije stranka nego privatna družina s Miloradom Dodikom na čelu. Ako nisam dobio odgovore na neka teška pitanja, zbog kojih sam bio uznemiren, onda je ovo logično. Možda mogu da krivim sebe što nisam prvi povukao potez, ali sam htio da se pogledam oči u oči s Dodikom, sa Željkom Cvijanović. Da vas podsjetim da dugo nije bilo sjednice Predsjedništva SNSD-a, Glavi odbor nije se sastajao ko zna od kada, a to su ključni organi koji donose odluke. Ali, nažalost, sada se odluke donose na sećijama Željke Cvijanović, ja sam iz stranke isključen u njenoj kući, o čemu sam dobio informaciju. Dakle, to nema veze ni s organima stranke ni sa Statutom, ona je organe stranke strpala u svoj lijevi džep.

Da li je jedan od razloga Vašeg isključenja iz stranke i izneseno nezadovoljstvo dešavanjima koja su uslijedila nakon izbora, odnosno stvaranjem široke vladajuće koalicije u RS-u na kojoj je lider SNSD-a Milorad Dodik insistirao?

– Postavio sam niz pitanja, dva sata sam govorio, a samo su ta o kojima govorite došla do javnosti. Kada je ta tema bila na dnevnom redu, pitao sam gdje je politička platforma tih stranaka i pojedinaca koji ulaze u koaliciju, šta u njoj piše i o čemu smo se dogovorili. Rekli su da toga nema, da smo gola vlast, da smo gola većina sastavljena od Kurte i Murte. Na pitanje znate li koga smo uzeli i sa kakvim platformama su ti ušli u izbore, bila je tišina. Pitao sam i zašto smo optuživali Obrena Petrovića i da li smo te optužbe povukli ili on sa svim svojim teretima ulazi u većinu i SNSD? A pogotovo partija Dragana Čavića, koji nije ništa opovrgnuo od onog što je govorio tokom kampanje. Čovjek je, dakle, ostao pri svim svojim stavovima, a ne treba da vas podsjećam za što se sve SNSD optuživao.

Kalabić: Ovo je prvi put u RS-u nakon 20 godina da se većina stvarala zbrda-zdola

Mislim da je ključno pitanje u svemu tome da li je Dodik revidirao svoje stavove kada su u pitanju goruće političke teme u BiH i to će u narednom periodu kulminirati. Jer, Čavić nije ni od čega odustao, a vidjet ćemo od čega je sve Dodik odustao. I to je njima zasmetalo. To insistiranje na političkoj platformi, postojanje ključnih pitanja oko kojih se politički faktori koji čine koaliciju moraju dogovoriti. Ovo je prvi put u RS-u nakon 20 godina da se većina stvarala zbrda-zdola, sastavljena od loših kadrova. Ali, nisam ja ključni akcent stavio na kadrove i može biti da ja oko toga i nisam u pravu. Ali, ključno je to da li je to onaj isti SNSD koji je na vlast 2006. godine došao s jednom snažnom platformom i kakve veze ona ima s našim kontinuitetom u vlasti i ovim što je sada urađeno.

Javnost je ostala uskraćena za odgovor na pitanje, imaju li se u vidu izborni rezultati koje je postigla koalicija SNSD-DNS-SP i Ujedinjena Srpska, šta je ključni razlog formiranja ovako velike vladajuće koalicije?

– Ključni razlog je namjera Milorada Dodika da ušutka sve političke oponente unutra i vani, pred ključne odluke koje će donijeti. Razvaliti opoziciju na ovaj ili onaj način, unutrašnje oponente ušutkati ili isključiti iz stranke, da u momentu kada bude donosio te teške odluke, a donijet će ih, nemate jednu koordinisanu političku grupaciju vanjsku ili unutrašnju koja će se tome suprotstaviti. To je jedini pravi razlog urađen s određenim centrima moći, koji su mu gledali kroz prste, jer ovo je neviđeno i nemoguće uraditi u normalnim uslovima.

Kažete da će Dodik morati donijeti teške odluke. Na što konkretno mislite?

– Ja u ovom trenutku ne bih komentarisao sve ono što se dešava u Sarajevu. Ali, evidentno je da je sve što Dodik sada tamo radi suprotno od onoga što je radio i obećavao u predizbornoj kampanji. To je sasvim druga politika, koja nije dobila podršku naroda, a neće je vjerovatno dobiti ni ubuduće.

​Republika Srpska je dobila novu Vladu, koju čine kadrovi šest stranaka. Smatrate li da će premijer Radovan Višković moći koordinirati tako širokim timom, provoditi svoje ciljeve ili će raditi po diktatu Dodika i predsjednice RS-a Željke Cvijanović?

– Neće ti diktati dolaziti samo iz njihovih kabineta nego i iz automobila, vikendica… i valjda je to svima jasno. Vlada je za sprdnju, na žalost građana RS-a. Skalamerija koja je napravljena od razbijenih stranaka. Prvo su one porazbijane, da bi se od njihovih krhotina napravilo nešto što bi trebalo da donese boljitak svima.

Sumorna perspektiva

Ali, sasvim je jasno da je to nemoguće. Ja bih volio da Vlada funkcioniše za dobrobit građana, da vjerujemo svi da će nam biti bolje, ali to ovdje nije slučaj i satima bih mogao elaborirati zašto to mislim. To je sumorna perspektiva.

Ako je Vlada sastavljena od krhotina razbijenih stranaka, šta je onda razlog zbog kojeg je lider DNS-a Marko Pavić odlučio da, nakon što mu je stranka razbijena, ipak ostane u vlasti?

– Za DNS je pitanje zašto su pristali na te ponižavajuće uslove. Ali, smatram da je sve što se desilo u vezi s tim neviđeno licemjerje i to se više ne može nazvati strankom. To su sada družine bez identiteta, bez političkog programa i utemeljenja u biračkom tijelu. I više ne možemo govoriti o ozbiljnim političkim opcijama s kojima bismo razmjenjivali argumente. Ono što je DNS sebi dozvolio, neviđeno je u modernom političkom životu.

(Oslobodjenje)