Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je danas nakon sjednice Vijeća ministara da BiH neće dozvoliti da bude žrtva kada su u pitanju migranti jer oni su problem prvenstveno Evropske unije i da će BiH ići dotle da zatvori svoje granice.

Dodao je da je Vijeće ministara danas prihvatilo nacrt plana za zbrinjavanje migranata ali da je fokus na tome da se što bolje obezbijedi Granična policija, da se zaposle novi ljudi, obezbijede novi materijalno-tehnički uslovi da bi mogli kontrolisati granicu.

Mektić je rekao da što se tiče privremenog smještaja migranata da se prvo će se raditi na tome da se ukloni šatorsko naselje u Sarajevu koji su napravili migranti i da se oni smjeste na adekvatan i kontrolisan prostor.

Na upit kako će to riješiti s obzirom da migranti idu rutom koja im je bliža ka zemljama zapadne Evrope Mektić je rekao da se oni tu ne pitaju i da će oni morati morati biti pod kontolom .

Upitan da li BiH ide ka zatvaranju granaca i da li će u tome učestvovati druge bezbjednosne službe i OS BiH, Mektić je rekao da se ka svemu tome ide.

Rekao je i da ima informaciju da je Srbija raspustila svoje migracione centre ovih dana i da veliki broj migranata sada luta ovim prostorom i da se očekuje da će oni u velikom broju krenuti ka BiH.

 

(Vijesti.ba / NN)