Dodik je nazvao stečajnog upravnika i rekao: Do četiri sata hoću da budu smijenjeni, kaže naš izvor, dodajući da je Matić ranije bio i član UO, a sad je samo predsjednik Odbora.

U kompaniji Alumina ovih dana je turbulentno. Nakon što je prošle sedmice smijenjen predsjednik uprave Milorad Motika te na njegovo mjesto imenovan Mile Matić, došlo je do nove promjene u sastavu rukovodstva ove kompanije. Dobro upućeni izvor Oslobođenja u dešavanja u kćerki firme Fabrike glinice Birač i njenog najprofitabilnijeg dijela kaže da je smjenu članova uprave tražio od stečajnog upravnika Birča Laze Đurđevića član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Bez obrazloženja

– Dodik je nazvao stečajnog upravnika i rekao: Do četiri sata hoću da budu smijenjeni, kaže naš izvor, dodajući da je Matić ranije bio i član UO, a sad je samo predsjednik Odbora.

Na upražnjena mjesta u upravi Alumine postavljeni su Milan Baštinac, pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Danijel Dragičević, šef Dodikovog kabineta i Željko Đurić, šef kabineta premijera RS, inače dugogodišnji rukovodilac i menadžer u kompaniji Boksit iz Milića.

Komentar na najnovija dešavanja i smjene u Alumini dao je za Oslobođenje i TV1 finansijski stručnjak Slaviša Raković, koji kaže da je to sve u suštini jedan netransparentan proces koji ne doprinosi spoznaji javnosti šta se u Alumini dešava.

– Ovaj tim koji je smijenjen s Motikom na čelu u suštini je izgledao kao dobitna kombinacija i Alumini je donio pozitivan rezultat, tako da imamo proces smjena koji nije ni obrazložen i imamo neku novu situaciju koja takođe nije obrazložena. Upravo to i jeste najveći problem u cijeloj Republici Srpskoj, a i u BiH. Suštinske stvari koje su važne za javnost, pogotovu za one koji su zaposleni i zavise od poslovanja tako velikih kombinata kao što su Alumina ili Aluminij Mostar, ostaju zaključane unutar nekih stranačkih, klanovskih ili ko zna kakvih mafijaških obračuna, navodi Raković.

Dodaje da, “ako nešto pokaže da ima neki potencijal i da nosi dobru zaradu, onda mnoga gladna usta žele i vide sebe u tome da ostvare za sebe dio zarade, profita, bez nekog rada”.

– Tako i ovdje vidimo taj slučaj. Meni je teško da cijenim da li je to nešto unutarstranačko u SNSD-u ili je više sukob određenih klanova koji su bazirani s pozicije, s jedne strane teritorijalnosti, a s druge strane neke ekonomske privatne snage, zaključuje Raković.

Upravnik na putu

Stečajni upravnik Đurđević kazao nam je jučer da nije u prilici da razgovara, jer “putuje za Bijeljinu”.

– Alumina, koja ima godišnje više od 300 miliona prometa, trebala bi biti stub razvoja cijelog RS-a, ne samo regije Birač, ali nažalost, ona je postala plijen političara oko kojih se tajkuni bliski vlasti godinama bore u tome ko će preuzeti tu zlatnu koku RS-a. Činjenica da je Dodik svoje ljude od najvišeg povjerenja postavio za članove uprave govori da on želi da to kontroliše, tih 300 miliona i da odlučuje kome će ići pare od toga, kazao je Nebojša Vukanović, narodni poslanik SDS-a u NSRS.

(Oslobođenje)