U julu ove godine, tadašnja premijeraka Republike Srpske, Željka Cvijanović, sastala se u Washingtonu sa Stephenom Bannonom, političkim operativcem i jednim od glavnih arhitekata pobjedničke predsjedničke kampanje Donalda Trumpa. Bio je to susret koji je trebao otvoriti komunikaciju između predsjednika RS-a Milorada Dodika i nove američke administracije, s jasnim ciljem da se njegovo ime izbriše s američke “crne liste”.

No, pokazalo se da je to višestruko pogrešan i potecijalno veoma štetan potez za Milorada Ddika. Naime, Bannon je u međuvremenu izbačen iz Bijele kuće, a prema pisanju The New York Timesa odustao je od angažmana u Evropi i posvetio se rušenju aktuelenog režima u Kini!

Kako piše The New York Times, nekoliko mjeseci nakon što je “izbačen” iz Bijele kuće, Stephen K. Bannon, nekadašnji strateg američkog predsjednika Trumpa, susreo se s odbjeglim kineskim milijarderom u apartmanu luksuznog Hays-Adams Hotela u Washingtonu.

Milijarder, Guo Wengui, koji je poznat i pod imenom Miles Kwok, živio je u New Yorku te završio na kineskoj listi najtraženijih, optužen za mito, prevaru i pranje novca. On je disident i žestoki kritičar Pekinga, koji traži politički azil u SAD-u.

A Bannon, sve opsjednutiji s “kineskom prijetnjom”, bio je i više no voljan razgovarati o Komunističkoj partiji, korupciji i američkim mornaričkim operacijama u Južnokineskom moru, piše The New York Times.

Od njihovog prvog razgovora u oktobru 2017. susreli su se desetak puta – u Dallasu, na Guovoj jahti, i u milijarderovom apartmanu koji ima pogled na njujorški Central Park. Dijelili su i pozornicu prije dvije sedmice na Manhattanu, na medijskoj konferenciji koju su organizirali kako bi najavili plan da će sastaviti 100 miliona težak fond da se istraži korupcija i pomogne ljudima koje smatraju žrtvama kineskog progona.

“Oboje prirodno preziremo Komunističku partiju. Zato smo i postali partneri”, rekao je Guo u intervjuu prošle sedmice. Neobična je to politička alijansa između dva neobična lika s velevažnom misijom: rušenjem Komunističke partije. Jedan je prognani biznismen koji tvrdi da ima dokaze o korupciji na najvišim instancama vlade u Kini, a drugi nekadašnji Goldman Sachs bankar koji uživa u “postavljanju političkih granata” onome što on zove “partijom Davosa” ili grupom globalne elite koja je, kaže Bannon, potkopala američke interese kod kuće i u inostranstvu.

Kako tenzije između SAD-a i Kine rastu, dvoje muškaraca želi ih potkopati još dodatno, tražeći rušenje pekinškog vodstva. Guo će “zagrabiti” u ćup svog bogatstva, dok će Bannon napraviti strategiju. Bannon, efektivno, reprizira ulogu političkog provokatora kojeg je igrao prije no što je uključen u Trumpovu kampanju na ljeto 2016. Tada je vodio konzervativni portal Breitbart, i pomagao promovirati teorije urota uz pomoć knjiga poput “Clinton Cash” čiji je cilj bio uništiti Hillaryne šanse da uđe u Bijelu kuću.

U intervjuu u njegovoj hotelskoj sobi prije dvije sedmice, 65-godišnji Bannon kaže kako će fond kojeg će on voditi – bez plaće – skupljati dokaze, dijeliti ih s vladama – u SAD-u i na drugim mjestima, i objavljivati ih u medijima. Fond također cilja na Wall Street banke i kompanije koje, kaže, su suradnici u kineskim zločinima. Projekt, kaže, je konzistentan s populističkom i nacionalističkom agendom. Ponašanje Kine, kaže Bannon, ugrožava globalnu ekonomiju, i isisava američku snagu.

“Kao populist, ovo je prestrašno”, kaže Bannon, primijetivši kako su američke financijske institucije pomogle kineskim kompanijama, s novcem sakupljenim od strane “običnih” ljudi, uključujući i penzionih fondova.

“Elita u ovoj zemlji mora biti odgovorna. Moramo se početi baviti činjenicama”, kaže Bannon.

Guo, koji ima 50 godina, kaže kako fond nudi put kako uzvratiti udarac Pekingu. Kina pritišće Trumpovu administraciju kako bi ga izručili i kako bi se suočio s optužbama u Kini – koje on čvrsto negira. Milijarde dolara Peking mu je zamrznuo. A Interpol, globalna policijska organizacija, je objavila nalog za njegovim hapšenjem.

Sada, piše The New York Times, putuje sa falangom zaštitara, bojeći se za svoj život. Kinesku ambasadu američke novine nisu dobile za komentar. No Guo-Bannon alijansa je alarmirala neke analitičare, koji dvojicu vide kao osobe koje bacaju gorivo na već užarene kinesko-američke odnose.

(S.B.)