Nikad neću dati saglasnost da vojska bude postavljena između Republike Srpske i Srbije.
Ovako je Milorad Dodik reagovao na prijedlog Željka Komšića da u zaštitu granice od migranata treba uključiti i Oružane snage BiH.

Međutim, nije oduvijek bilo tako. Treba podsjetiti da je upravo Milorad Dodik bio prvi koji je predložio izvođenje pripadnika Oružanih snaga BiH na granice.

Naime, prije godinu dana, 13.maja 2018.godine održana je vanredna sjednica Vlade RS na kojoj se razmatralo pitanje migrantske krize. Upravo nakon te sjednice, u obraćanju medijima, Dodik je poručio da je neophodno da Bosna i Hercegovina zatvori svoje granice za migrante, a tadašnja premijerka Željka Cvijanović pojasnila kako Vlada RS predložiti Predsjedništvu BiH da naloži angažovanje vojske radi zatvaranja granice.

Tri dana kasnije, SNSD je oštro reagovao na zaključke koorinacionog tijela BiH za pitanje migranata jer angažovanje Oružanih snaga BiH nije pomenuto.

Takav stav je portparol SNSD Radovan Kovačević, u izjavi za Srpska.info od 16.maja 2018., nazvao „još jednim udarom na Republiku Srpsku“ jer su zanemareni stavovi Vlade Srpske koja je, između ostalog, tražila da OS BiH zatvore granicu BiH za migrante.

I na kraju u intervjuu za Vijesti.ba krajem juna 2018.godine Milorad Dodik se zapitao zbog čega pripadnici Oružanih snaga BiH ne bi mogli biti raspoređeni na državnu granicu.

– Kaže, ne može armija stati na granicu. Pa šta rade onda, zbog čega postoje? , rekao je tada Dodik i dodao:

– Ja nisam za to da Srbija rješava svoje migrantske probleme time što će oni doći u BiH. Eto da budem do kraja …

(Vijesti)