U u Andrićgradu je danas otkriven spomenik braći Sokolović – Mehmed paši i Svetom Makariju.

Spomenik braći Sokolović, koji se od danas nalazi na ulazu u grad od kamena, djelo je vajara Zorana Kuzmanovića, koji je i autor skulpture Gavrila Principa postavljene u Srpskom Sarajevu i Beogradu.

Kako javlja SRNA, spomenik je otkriven tokom ceremonije obilježavanja stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Ako ste se pitali kakve veze imaju Sokolovići veze sa Prvim svjetskim ratom, ne trebate da brinete za svoje poznavanje istorije. Sa njim je vjerovatno sve u redu, ali neko očito ima sa manijom podizanja spomenika. To je jasno, budući da je ovo drugi spomenik Mehmed paši koji se postavlja u Višegradu.

Prije tačno godinu dana postavljen je spomenik Mehmed paši, koji je bio poklon poslovnog čovjeka Slobodana Pavlovića. Otkrivanju spomenika prisustvovali su tada i Dodik i Kusturica, koji su i danas bili glavne zvijezde drugog otvaranja.

Nikome od prisutnih prije godinu dana nije bilo sporno postavljanje umjetnički očajne skulpture koju je Pavlović utrapio Višegradu. Utrapio jeste prava riječ, jer je par sličnih skulptura godinama stajalo u Slobomiru, čekajući da im se nađe odredište.

Sve to pokazuje opšti diletantizam u kulturnoj politici, pa se bez ikakvog plana postavljaju spomenici, samo zato jer se nekom učinilo da će to biti zgodan povod za slikanje. A kada se desi da se godinu za godinom istim ljudima dižu spomenici na istom mjestu, diletantizam se ogoljava do krajnjih granica.

(frontal.rs)