Dijaspora – najsigurniji strani investitor u BiH. S obzirom na to da doznaka i penzija iz dijaspore stigne triput više nego stranih investicija, moglo bi se reći da BiH više muči pitanje kako proširiti dijasporu nego kako privući strane investicije.

Bez stranih investicija u BiH se nekako i može, ali bez dijaspore teško.

Iz inostranstva je u BiH prošle godine na osnovu novčanih doznaka stigla 2,51 milijarda KM, što je za 170,5 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

Penzije, kao drugi najznačajniji priliv na računu sekundarnog dohotka, iznosile su 1,17 milijardi KM, što je takođe rast od 7,2% u odnosu na godinu ranije.

„To je svakako najvažniji izvor pokrića spoljnotrgovinskog bilanca – većeg uvoza roba od izvoza koji BiH ima u posljednjih desetak godina. Na jednoj strani one imaju taj pozitivan uticaj na očuvanje životnog standarda, a na drugoj strani je negativan uticaj tj. zadržavanje visokog debalansa. Ta sredstva se opet koriste za kupovinu roba koje u velikoj mjeri dolaze iz inostranstva“, kaže ekonomista Milenko Stanić.

S druge strane, ukupna vrijednost stranih investicija u BiH prošle godine iznosila je 758 miliona maraka, a od tog iznosa tek neslavnih 15% uloženo je u Republiku Srpsku.

„Bilo bi mnogo korisnije za nas kada bi naša dijaspora koja ima i znanja, i iskustva, ta sredstva koja šalje svojoj familiji usmjerila na investicije“, napominje Stanić.

Ali investicija nema, jer prema svim pokazateljima, razlozi zbog kojih građani iseljavaju i tako dijasporu čine sve brojnijom, spadaju u istu grupu razloga zbog kojih investitori zaobilaze BiH.

(BN televizija)