Srpska dijaspora treba da bude privredni ataše Republike Srpske kako bi se mogli plasirati naši proizvodi ka zemljama Evropske unije, kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica, koji je danas posjetio uspješne srpske privrednike u Austriji.

Govedarica je danas posjetio mljekaru „Kezeraj“, prvu srpsku fabriku za proizvodnju kajmaka u Austriji koja se nalazi u gradu Glognic a čiji je vlasnik uspješni srpski privrednik u Austriji Ivan Veličić.

“Potencijal od 9000 srpskih preduzeća u Beču treba da bude svojevrsna orjentacija. Zato treba u svakom smislu iskoristiti predstavištvo Republike Srpske u Beču. Vjerujem da će naši privrednici imati korist od našeg predstavništva ali za tako nešto treba dosta ozbiljnog rada i jedna ozbiljna strategija djelovanja predstavništva”, kazao je je Govedarica.

U sklopu ove posjete Govedarica se sastao i sa Lukom Markovićem, predsjednikom Udruženja srpskih privrednika u Austriji i članom Privredne komore Austrije.

Marković se zahvalio Govedarici na posjeti istakavši da je preduzeće „Kezeraj“ jedina srpska fabrika za proizvodnju kajmaka u Evropi.

„Volio bih da ima više ovakvih srpskih fabrika širom Evropske unije jer je srpska dijaspora toliko velika i to je nešto na čemu treba ozbiljno raditi u narednom vremenu“, kazao je Marković.

Govedarica i Marković su se složili da treba raditi na povezvanju proizvođača iz Republike Srpske sa proizvođačima iz dijaspore kako bi naši proizvodi našli tržište u zemljama Evropske unije.

U ime domaćina, firme „Kezeraj“, goste je dočekao Aleksandar Kotorčević, zamjenik direktora ove porodične firme. On je istakao svoje zadovoljstvo zbog ove posjete i izrazio nadu da će se fabrika „Kezeraj“ u narednim godinama povezati sa proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda iz Republike Srpske, s namjerom da licencirane recepture kajmaka iz Republike Srpske proizvodi u Austriji.

Govedarica je kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske.

(BN)