Učitavanje...

Deseto jubilarno hodočašće do Ostroga: Poklon onima što život dadoše za Republiku Srpsku

///Deseto jubilarno hodočašće do Ostroga: Poklon onima što život dadoše za Republiku Srpsku
Jedan od organizatora hodočašća Dejan Elez ističe da je pred njima put dug oko 230 kilometara.

– Već deset godina, na Đurđevdan krećemo da se poklonimo čudotvorcu i svetitelju Vasiliju Ostroškom. Ove godine iz našeg grada krenulo je dvadeset hodočasnika, a još njih sedam će nam se pridružiti u Rogatici i Foči – dodao je on.

– Kada smo prvi put krenuli na hodočašće, prije tačno deset godina, nismo vjerovali da će prerasti u tradiciju i da će ovoliko da zaživi. Svake godina sve više je zainteresovanih što nam je posebno zadovoljstvo. Ono što me sve ove godine drži jeste duhovno pročišćenje – rekao je Mladen Cvijetić, jedan od organizatora.

Da godine nisu prepreka, već da je presudna volja pokazuje primjer da na pokloničko putovanje odlaze kako mladi, tako i stariji.

– Kao i prošle godine, kada sam prvi put išao, ponovo sam najmlađi član. Ovo putovanje je veoma značajno za naš grad, jer stvara samo pozitivnu sliku o Sokocu. Za mene hodočašće predstavlja zahvalnost Bogu i ljubav prema vjeri – kazao je sedamnaestogodišnji Stefan Bajagić.

– Godine nisu presudne, bitna je želja i čvrsta volja. Svako putovanje do sada je jednako važno, ali ovaj put korake posvećujemo onima što su za Republiku Srpsku dali ono najdragocjenije – život – poručio je Milenko Cvijetić, koji se u šestoj deceniji života po četvrti put priključio ovoj grupi.

Na putovanje do svetih ostroških stijena, iz našeg grada krenulo je sedam djevojaka, a hodočasnici koji su spriječeni da im se pridruže, došli su da ih isprate.

– Odavno imam želju da proživim prelijepo iskustvo ovih ljudi koji idu svake godine. Meni je ovo prvo putovanje, a vjerujem da će sve proći kako treba i da ćemo uz Božiju pomoć stići do cilja – rekla je devetnestogodišnja Nikolina Čolaković.

– Pošto nisam u mogućnosti da idem na hodočašće, došao sam da ispratim svoju braću i sestre. Neka im je srećan put, a onima koji nas podržavaju svih ovih godina beskrajno hvala – poručio je Milisav Zoranović, dugogodišnji hodočasnik.

Pod ostroško stijenje, hodočasnici bi trebalo da stignu 11. maja, gdje će dočekati praznik velikog svetitelja i čudotvorca Svetog Vasilija Ostroškog.

Ovu lijepu priču, prije 10 godina, započela su trojica mladića Dejan Elez, Mladen Cvijetić i Branimir Borovčanin, koji je danas paroh i starješina u Crkvi svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.

(Moja Romanija)