Američki Predstavnički dom dobiće demokratsku većinu, dok će republikanci američkog predsjednika Donalda Trampa zadržati kontrolu nad Senatom, objavili su američki mediji.

Takvi rezultati u skladu su s predizbornim anketama i analizama.

Republikanci su dosad kontrolisali Kongres. U Senatu su imali tijesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), a veću u Predstavničkom domu (236 poslanika prema 193 demokratskih, uz šest praznih mjesta).

Kompletan sastav Predstavničkog doma i Senata biće poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati.

Procjene su da će demokrati dobiti 229 mjesta, a republikanci 206 u Predstavničkom domu.

Iako su demokrati preuzimanjem tog doma odnijeli veliku pobjedu, ocjenjuje se da ipak nije došlo do “protivtrampovskog vala”.

Velika pobjeda za republikance je ona senatora Teda Cruza u Teksasu, u tijesnoj trci s demokratom Betom O'Rourkeom, zvijezdom ovih izbora u čiju su kampanju je uložen veliki novac. Cruzova pobjeda omogućila je republikancima da zadrže ključno mjesto kako bi održali većinu u Senatu.

Na izborima koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktuelnog predsjednika, bira se 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni dužnosnici.

Amerikanci su u velikom broju izašli na izbore za Kongres koji se smatraju nekom vrstom referendumom o predsjedniku.

Premda se ime Donalda Trampa ne nalazi na glasačkim listićima, mnogi Amerikanci doživjeli su izbore kao referendum o predsjedniku.

Istorijski, predsjednikova stranka na sredini njegovog mandata rijetko izbjegne protestno glasanje i poraz.

Nova lica američkog Kongresa

Amerikanci su dobili dosad najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29), demokratkinju iz New Yorka koja je izabrana u Predstavnički dom.

Ayanna Pressley iznenađenje je iz Bostona. Ta 44-godišnja demokratkinja biće prva crna žena koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu.

Demokratkinja iz Kansasa Sharice Davids prva je američkog autohtonog stanovništva koja će biti izabrana u Kongres.

Glasači u Minnesoti i Michiganu izabrali su i prve dvije muslimanke, bivšu izbjeglicu iz Somalije Ilhan Omar i Palestinku Rashidu Tlaib rođenu u Detroitu.

Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklariše kao homoseksualac, demokrata Jareda Polisa. Polis, koji je u Predstavničkom domu od 2008. pobijedio je republikanca Walkera Stapletona.

Brat američkog potpredsjednika Mikea Pencea – Greg Pence – ušao je u Predstavnički dom, predstavljajući se kao konzervativac koji se bori protiv pobačaja i za nošenje oružja. Inspiriše ga, kako kaže, predsjednik Tramp.

Novoizabrani poslanici započeće mandat 1. januara 2019.

Ovi izbori smatraju se početkom Trampove predizborne kampanje za 2020. godinu.

Izvor: Agencije