Mađarski premijer Viktor Orban predstavio je u svom tradicionalnom obraćanju naciji mjere za demografsku obnovu.

“Sve manje i manje djece rađa se u Evropi. Zapad misli da je imigracija odgovor na tu prijetnju. Svako dijete koje nedostaje trebalo bi nadomjestiti drugim koje stiže (s istoka) i tada će brojevi biti u redu”, rekao je Orban.

“Ali nama ne trebaju brojevi. Trebaju nam mađarska djeca”, rekao je i najavio program u sedam tačaka za mlade porodice.

Nove mjere uključuju veći zajam za porodice s najmanje dvoje djece kako bi im se pomoglo da kupe vlastiti dom, zatim subvencije za kupovinu automobila i oslobađanje od poreza za žene koje podižu najmanje četvero djece.

Žene mlađe od 40 godina koje sklope prvi brak mogu dobiti zajam od 10 miliona forinta (36.000 eura), rekao je Orban. Trećina zajma bit će oproštena kada se rodi drugo dijete, a čitav otpisan nakon rođenja trećeg.

“Za Mađare to je pravi odgovor, a ne imigracija!, rekao je Orban kako prenosi Reuters..

Korak po korak, stalnim i napornim radom »iskorijenićemo siromaštvo«, rekao je premijer i napao mađarsku opoziciju.

Oni su »šaka proimigrantskih političara koje na respiratoru održavaju George Soros i birokrati Evropske unije«, rekao je.
Ponovno se javljaju snage koje žele otvorena društva i svijet bez nacija, žele »fabricirati« supranacionalnu globalnu vladu«, rekao je Orban koji redovno snažno kritikuje organizaciju Otvoreno društvo američkog filantropa mađarskog podrijetla Sorosa.

( Teleskop.hr )