Šef poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac prije dva dana je najbolje pokazao kakvu kampanju će voditi njegova stranka pred ovogodišnje oktobarske izbore.

Po prepoznatljivoj velikosrpskoj matrici svojstvenoj za bivše građanski orijentisane Srbe iz Republike Srpske, (da ne kažem SDP-ovce), među koje se ubraja i on, Košarac je bubnuo da „ključni motiv kandidovanja Mirka Šarovića za srpskog člana Predsjedništva BiH jeste računica da će za njega glasati Bošnjaci u Srpskoj“.

“Naš kandidat za člana Predsjedništva BiH biće izabran glasovima Srba iz Republike Srpske i imaće tu vrstu legitimiteta i obaveze da poštuje volju onih koji su ga izabrali”, nastavio je u istom duhu Košarac.

Očigledno je zaboravio da je njegov partijski šef prvi puta (u januaru 1998. godine), isto kao i drugi puta (u februaru 2006. godine) u premijersku fotelju zasjeo zahvaljujući glasovima bošnjačkih i hrvatskih poslanika. To tada nije smetalo ni Košarcu, ni SNSD-u, a ni opozicionari im to nisu pretjerano spočitavali, posebno drugi put, jer je valjda svima jasno da glasovi SNSD-ovih ministara Srebrenke Golić, Zlatana Klokića i Jasmina Komića na izborima vrijede isto kao i glasovi poslanika koalicije “Domovina” Senada Bratića, Nedima Čivića i Admira Čavke. Kao što isto vrijede i glas potpredsjednika RS Ramiza Salkića i predsjednika Mladih socijaldemokrata Denisa Šulića. Da, Esadovog Denisa, i šta je sporno?!

Zbog toga to nacionalno prebrojavanje glasačkih krvnih zrnaca nije samo ružno i nepristojno, da ne kažem nešto gore, već i licemjerno da ne može licemjernije da bude, jer po Košarcu ispada da su bošnjački glasovi dobri ako idu SNSD-u, ali su protiv Republike Srpske ako idu Savezu za promjene. Fuj!

Nažalost, to nije sve iz verbalnog arsenala prvog bh. poslanika SNSD-a. On je istaknuo i da su politički ciljevi SNSD-a potpuno suprotni SzP-ovim i okrenuti ka jačanju Republike Srpske i njenih institucija. Da budem jasan, koja god stranka je protiv jačanja Republike Srpske, daleko joj kuća od moje i njoj i svim njenim članovima, ali bilo bi lijepo kada bi Košarac odgovorio da li jačanje Republike Srpske i njenih institucija podrazumijeva i to što se Vlada RS emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi u ponedjeljak zadužila za 99,6 miliona maraka, čime je ukupno zaduženje putem emitovanja dugoročnih obveznica premašilo 1,1 milijardu KM.

Ne bih rekao da se time jača RS, ali ajde da kažemo da nije problem ni emitovanje obveznica i zaduživanje, već to ko ih je kupio?! A posljednju emisiju obveznica otkupile su uglavnom banke i fondovi iz, vjerovali ili ne, Federacije BiH! Po analogiji, zaključak je dakle da se iz FBiH finansira vlast u Srpskoj. Pošto se ne bi reklo da u većem bh. entitetu izgaraju od želje da ojačaju RS, pitanje je onda iz kojih motiva kupuju obveznice i tako vlastima u Srpskoj daju finansijski apaurin. Nisam pretjerano siguran da su motivi komercijalne prirode, a ako federalne banke i fondovi povlače poteze koji idu direkt u korist opstanka i ostanka SNSD-a na vlasti, onda nešto debelo ne štima u Košarčevom srbovanju.

Elem, biće da baš zbog nezgodnih odgovora na ovakva pitanja, u SNSD-u i bježe od njih. Lakše je Košarcu da izbjegava ozbiljna pitanja, da na predizbornoj tribini samo uzvikne “Srbuj, makar slamu jeo” i lakovjerni Srbi će da mu skandiraju, makar i praznog stomaka. Pogotovo ako su popili koju rakiju. Još ako je rakija njegova, ih! I on presrećan i glasovi na broju!

Darko Momić