U Višegradu danas počinje tradicionalna kulturna manifestacija 41. “Višegradska staza” posvećena nobelovcu Ivi Andriću, koja će ove godine trajati do 1. jula.

Manifestacija tradicionalno počinje umjetničkim recitalom učenika Srednje škole “Ivo Andrić”, pored spomenika Ivi Andriću.
Centralni događaj je svečana akademija, kada se i zvanično otvara manifestacija, a koja će se održati u 19,00 časova u Domu kulture. U programu akademije nastupiće glumac Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojša Kundačina, koji će govoriti misli iz Andrićevih djela, kao i Kamerni hor Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva. Prigodnu besjedu će održati akademik Miro Vuksanović iz Beograda.

Današnjim programom su predviđeni i 21. Susreti bibliotekara Republike Srpske, koji će se održati od 14,00 časova, kao i izložba fotografija pod nazivom “Čudesni Andrić” narodne biblioteke Užice, koja će biti otvorena danas u 13.30 časova, u holu Doma kulture.

U okviru „Višegradske staze“ biće održano pjesničko veče na višegradskoj ćupriji, u petak 29. juna od 19.00 časova. Na pjesničkoj večeri učestvovaće učesnici iz Republike Srpske i Srbije, a ove godine svoje stihove govoriće i višegradski pjesnici.

Ovogodišnja “Višegradska staza” biće završena 1. jula koncertom grupe “Legende”.

ISTOK