Morin Kormak mogla bi u januaru da napusti BiH. Prestaje joj mandat američkog ambasadora, a nema informacija da bi mogao da bude produžen.

Nema ni zvaničnih potvrde ko bi mogao da je zamijeni, ali ipak u diplomatskim krugovima se spekuliše ili više pribojava da bi u Sarajevo direktno iz Skoplja trebalo da dođe Džes Bejli.

On uskoro napušta ambasadu u Makedoniji, a srpski mediji mjesecima ga dovode dovode u vezu sa rušenjem Nikole Gruevskog. Bejlija će u Makedoniji zamijeniti kontroverzuni Brajan Hojt Ji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara.

Informaciju o diplomatskoj rokadi u američkoj ambasadi u Sarajevu nisu ni potvrdili ni demantovali uz poruku da te odluke donosi predsjednik Amerike.

“Ne komentarišemo hipotetičke scenarije. Sva imenovanja na ambasadorske pozicije dolaze iz Bijele kuće. Standardna procedura za imenovanje novih ambasadora u bilo kojoj državi svijeta podrazumijeva da predsjednik SAD-a formalno i javno uputi nominaciju u Senat”, navode iz ambasade SAD-a u Sarajevu.

Ako senatori potvrde ono što se već dugo spekuliše, Džejms Bejli moga bi dodatno da pojača američki angažman u BiH.

Srpski mediji mjesecima su tvrdili da iza makedonskog scenarija stoji upravo on kao i to da je njegov nasljednik Hojt Ji odigrao ključnu ulogu u formiranju Vlade Zorana Zaeva. Morin Kormak kojoj trogodišnji mandat ističe sredinom januara naredne godine ostala je upamćena po nesuglasicama sa predsjednikom RS. Milorad Dodik u više navrata okrivio je upravo Morin Kormak za uvođenje sankcija SAD-a u januaru ove godine.

ATV