– Mektić, zbog sistemskih blokada koje ga na mjestu ministra u pravilu čine nemoćnim, koristi javnu komunikaciju kako bi na bitne društvene probleme barem ukazao, one u vezi s pravosudnom vertikalom vlasti posebno. I iz te pozicije je jedan od rijetkih u institucijama BiH koji djeluje kao predstavnik državne vlasti, a ne kao izaslanik jedne etničke grupe. Stoga, što se mene tiče, da imamo više Mektića imali bi puno manje društvenih kočnica i bili bi puno bliže društvu evropskih naroda nego što jesmo”, kaže profesor Kukić.

U BiH nije česta pojava da zvaničnik vlasti poziva na rušenje vlasti.

Svojim javnim istupima i tek otkrivenim pogodnostima društvenih mreža Dragan Mektić plijeni pažnju medija, građana ali i kritičara, konstatuje DW.

Pozivi na rušenje vlasti

Ne osvrćući se na ocjene kritičara koji tvrde kako nije baš uobičajena pojava da čovjek iz vlasti poziva na proteste protiv vlasti, Mektić na Tviteru ponovo poručuje: „Dragi narode, krajnje je vrijeme da silom rušimo ovu bagru sa vlasti. Ako imalo dobrog mislimo sebi i našoj deci, to je jedino rješenje”.

Aktuelni ministar bezbjednosti BiH otkriva sve pogodnosti društvenih mreža pa su njegove poruke na Tviteru sve češće, kako one upućene političkim protivnicima, tako i zvaničnim državnim i pravosudnim organima.

„Koje dijabole, Tužilaštvo (BiH) utvrdi da nema krivičnog djela u slučaju ‘selefije’, a onda osumnjiči mene da sam odao tajnu u tom predmetu”, napisao je Mektić na svom Tviter profilu, u jeku afere oko navodnog djelovanja hrvatskih bezbjednosnih službi u BiH.

Ugledni socilog i politički analitičar Slavo Kukić kaže da je u odnosu na javno djelovanje Dragana Mektića u javnom prostoru moguće sresti različite kritičke opservacije.

Pravi čovjek u pogrešnom sistemu?

„Grijeh bi, međutim, bilo ignorisati suštinu. A suština je da Mektić, zbog sistemskih blokada koje ga na mjestu ministra u pravilu čine nemoćnim, koristi javnu komunikaciju kako bi na bitne društvene probleme barem ukazao, one u vezi s pravosudnom vertikalom vlasti posebno. I iz te pozicije je jedan od rijetkih u institucijama BiH koji djeluje kao predstavnik državne vlasti, a ne kao izaslanik jedne etničke grupe. Stoga, što se mene tiče, da imamo više Mektića imali bi puno manje društvenih kočnica i bili bi puno bliže društvu evropskih naroda nego što jesmo”, kaže profesor Kukić.

Psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić kaže da je „na prvi pogled” Dragan Mektić kontroverzan političar koji „ljekovito djeluje” na bošnjačko ili bosansko uho.

„No, dublja analiza traži i jednu dozu opreznosti. U ovakvom blatu valja čuvati svakoga s kim bi se moglo krenuti nabolje, čak i ako povremeno ispoljava određene slabosti. Činjenica je da se Mektić suprotstavlja Dodikovoj diktaturi. Ima demokratski potencijal, hrabar je, govori direktno i pošten je, za razliku od tipičnih političara u BiH. Materijalne vrijednosti mu nisu prioritet”, kaže Prohić.

Šta je onda Mektićev motiv? Prohić podseća da ljudi često skrivaju svoje motive i da ljudski postupci, u pravilu, nisu determinisani samo jednim motivom.

„Heroj” javne scene u BiH

„Jedan od motiva je oponirati Dodiku i time graditi svoj status heroja na javnoj sceni. Drugo može biti, ili bar ja priželjkujem da jeste, spoznaja da je BiH realitet i da se samo unutrašnjom kohezijom može graditi budućnost. Dakle, orjentacija na saradnju, a ne na konfrontaciju”, zaključuje Prohić u izjavi DW.

(BN TV)