Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je  da “niko nikada nije rekao da je Republika Srpska “regionalno čudo”, već da je laž ono što su godinama tvrdili Mladen Ivanić i njegov PDP, kao i SDS, uporno najavljujući finansijski krah Srpske”.

“Iz godine u godinu najavljivali su kako će prestati isplata penzija, kako će izostati plate, kako nema investicija, kako je propala IRB i razne druge besmislice. I bez obzira koliko puta ih je realnost ili praksa demantovala oni su nastavljali sa istom pričom”, rekla je Cvijanovićeva Srni upitana da prokomentariše izjavu počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića da je “uzalud velika priča da je Republika Srpska regionalno čudo, da je sve fantastično, da raste BDP kad u jednoj godinu Srpsku napusti 30.000 ljudi”.

Premijer Srpske je naglasila da niko nije rekao da je situacija sjajna, ali je činjenica da je u 2017. godini zabilježen rekordan broj zaposlenih, najveća pokrivenost uvoza izvozom u istoriji Republike, da su trendovi dobri…

“Što se tiče finansijskog stanja u Republici Srpskoj, o tome ćemo pričati za par dana u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Budžet je stabilan, likvidan, nema kašnjenja u izvršavanju obaveza, penzije smo postepeno povećavali u prethodnom periodu za ukupno 17,5 odsto i to ćemo nastaviti, plate će se takođe povećavati, povećavaju se sredstva za podsticaje u poljoprivredi sa 60 na 71 milion, obezbijeđen je rast osnovice za lične i porodične invalidnine od preko 16 odsto ukupno, gradili su se auto-putevi, putevi, studentski domovi, bolnice, škole…

Ulazimo u veliki ciklus realizacije projekata širom Republike Srpske u svim našim opštinama, onako kako su ih one kandidovale po prioritetima. Uvodili smo i neka nova prava kao što je materinski dodatak od 405 KM mjesečno za nezaposlene porodilje, što bi inače bilo uvedeno i godinu ranije da Ivanićeva vlast u Sarajevu nije blokirala sredstva namijenjena Srpskoj”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je za razliku od aktuelne vlasti u Republici Srpskoj, vlast u vrijeme kada je predvodio Mladen Ivanić ostala zapamćena kao jedina u istoriji Republike koja je smanjivala penzije isplaćujući ih po koeficijentu od 0,57 osto.

“Ostaće upamćena i po najvećem spoljnotrgovinskom deficitu, po famoznoj prodaji više od 400 preduzeća po ukupnoj cijeni od 25 miliona KM, i po činjenici da ni u jednoj opštini u Republici Srpskoj nisu realizovali nijedan strateški ili suštinski projekat”, navela je Cvijanovićeva.

Što se tiče aktuelne vlasti SDS-a i PDP-a u Sarajevu, premijer Srpske je ocijenila da će “ostati zapamćeni po finansijskim blokadama koje su vršili prema institucijama i građanima Srpske, po izdajničkoj politici i pravljenju ustupaka prema političkom Sarajevu, po ignorantskom odnosu prema institucijama Srpske, po besmislenim pričama kako ćemo postati kandidat za članstvo u EU i da će se to desiti po principu ‘evo, samo što nije’, po izmišljanju priča, zajedno sa sarajevskom kuhinjom uključujući i pojedine ambasade, o militarizaciji Republike, o paravojnim formacijama”.

“Republika Srpska ide uzlaznom linijom i za razliku od, na primjer Mladena Ivanića i Vukote Govedarice, vjerujemo u Republiku Srpsku, u njene institucije i njene građane”, poručila je Cvijanovićeva.

(Srna / Atv)