Željka Cvijanović, premijer RS, izjavila je da ne treba politizovati pitanje koje se odnosi na plan saradnje BiH sa NATO-om, jer “postoje određene akcije koje podrazumijevaju učešće svih u regionu”.

– Postoje određene akcije koje podrazumijevaju učešće svih u regionu i kada se priklanjamo tim akcijama, kao što je bila nedavno informacija koja je razmatrana i odnosila se na Srbiju – rekla je Cvijanovićeva govoreći o planu saradnje BiH sa NATO-om na koji Vlada Srpske nije dala saglasnost.

Ona je istakla da postoje određene stvari da se nivelišu i onda učešće nije problem ako služi građanima i opštoj bezbjednosti.

– Vlada je više puta razmatrala tačke koje su dolazile od Civilne zaštite Republike Srpske koja je trebalo da bude uključena u određene akcije. Kada budu ispoštovane određene procedure i procijeni se određeni interes, onda neće biti problema – dodala je Cvijanovićeva.

Vlada Republike Srpske ranije nije dala saglasnost na predloženi “Individualni partnerski akcijski plan o saradnji BiH i NATO-a za period 2017-2019. godina” i zatražila je od Savjeta ministara da ga ne usvoji dok ne bude usaglašen sa svim relevantnim institucijama u BiH.

Dok je Srbija neutralna, članstvo BiH u NATO-u nije moguće

SDS smatra da članstvo BiH u NATO nije moguć dok je na snazi Deklaracija Srbije o vojnoj neutralnosti.

– Svaki srpski političar koji bi glasao za NATO, dok Srbija ne bi ušla u NATO, podijelio bi srpski narod – saopšteno je iz SDS-a.

Iz ove stranke tvrde da je “SNSD od 2005. godine do danas učinio sve da BiH uđe u NATO”.

– Na kraju SNSD-ovog puta u NATO bez povratka stoji predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović koja je danas istakla “da ne treba politizovati pitanje koje se odnosi sa plan saradnje BiH sa NATO-om jer postoje određene akcije koje podrazumijevaju učešće svih u regionu” – dodaje se u saopštenju.

(Srpskacafe)