Nakon prošlogodišnje bure i u srpskoj i u crnogorskoj javnosti, koju je podigla odluka podgoričkih vlasti da na obilježavanje godišnjice “Oluje” u Kninu pošalje izaslanika, sva je prilika da će se ove godine dogoditi isto.

Crna Gora je, naime, donijela odluku da će i ove godine poslati svog predstavnika, koji će sa hrvatskim vlastima “proslavljati” vojnu akciju u kojoj je svoje domove moralo da napusti više od 250.000 Srba, od kojih su neki otišli na put bez povratka, ne stigavši do Srbije, piše Blic.

Potvrda da će se to i desiti stigla je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, i to kao odgovor na poslaničko pitanje poslaniku Demokratskog fronta u crnogorskoj skupštini Jovanu Vučuroviću.

“U skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom, a pogotovo između saveznika unutar NATO, diplomata iz ambasade biće i ove godine prisutan na događaju”, poruka je crnogorskog MSP-a.

Vučurović: Ponižavajuće za Crnu Goru

Na informaciju o učešću crnogorskog predstavnika na obilježavanju “Oluje” reagovao je poslanik koji se i interesovao za ovu, mnogi će reći sramotnu, odluku.

“Prisustvovati skupu na kome se slave etnička čišćenja, ustaški zločini u “Oluji”, “Bljesku”, Medačkom džepu i drugim je ponižavajuće za Crnu Goru. Tamo pjeva jedan Tompson i njemu slični, slaveći ideologiju iz Drugog svjetskog rata koja je pobila milion Srba, Roma i Jevreja. Slave se i oni koji su pobili naše ljude iz nikšićko-šavničke grupe u splitskoj “Lori” na najmonstruozniji način”, rekao je Vučurović.

Kako Savo Štrbac iz Dokumenataciono-informativnog centra Veritas navodi, ovo je neprimjeren potez zvaničnika Crne Gore.

“Skandalozan potez u svakom slučaju, a takođe je ovako nešto neprimjereno jer su upravo Srbija i Crna Gora činile istu državu u vrijeme rata. Hrvatska je tužila SRJ za genocid, a Crna Gora je bila dio te iste države. Čini mi se da je cilj ovakvog poteza jasan, a to je ulagivanje i dodvoravanje Hrvatskoj čiji im je glas potreban za ulazak u Evropsku uniju. Svi znamo da su Crnogorci bili žestoki ratnici u tom ratu naročito u području juga Hrvatske , a sad idu na obilježavanje “dana pojbede” rekao je za Blic Štrbac.

Iako crnogorski zvaničnici svoju poprilično diskutabilnu odluku pravdaju činjenicom da je Crna Gora samostalna i suverena država, Štrbac smatra da to ipak sa moralne tačke gledišta nije ispravno prema Srbiji.

“Nesporno je da su oni sada suverena i samostalna država i tako i idu u Hrvatsku. Imaju pravo da rade šta hoće, a i Srbija im nista ne može zabraniti, ali ovo je pitanje više koliko je to moralno i koliko je to bratski prema Srbima sa kojima su bili zajedno u toku rata, a i poslije rata”, kaže Štrbac.

Drugu godinu zaredom ista praksa

Ovo će biti druga godina zaredom da Crna Gora šalje nekoga da u njeno ime prisustvuje ovom događaju, kome se odaziva rijetko ko iz regiona, a još manje iz Evrope. To, međutim, ne smeta crnogorskim vlastima da budu na njemu, što su demonstrirali prošle godine, i još pojašnjavali da je riječ o dobrosusjedskim odnosima, i da Crna Gora ne želi da bije tuđe bitke, kao ni da proslavlja bilo čije pobjede ili poraze.

Izvor: Blic