Naučni skup istoričara, koji se  održava dvadeseti put i ove godine će okupiti najznačajnija imena srpske istoriografije. Tema o kojoj će govoriti istoričari je „Godina 1918. kod Srba i u srpskoj istoriografiji“.

Naučni skup će početi svečanom akademijom u sali Doma kulture na kojoj će biti uručena nagrada „Vladimir Ćorović“.

Stručni žiri je jednoglasno odlučio da nagradu za životno djelo ove godine dodijeli Jovanki Kalić, redovnom članu Srpske akademije nauka i umjetnosti. U obrazloženju žirija je istaknuto da je akademik Jovanka Kalić svojim višedecenijskim naučnim radom na polju istorijske nauke dala dragocjen doprinos srpskoj istoriografiji i kulturi i time u potpunosti zaslužila ovo visoko priznanje. Svečanoj akademiji će prethoditi izložba slika sa nedavno održane likovne kolonije „Gacko –Klinje“ a koja će biti upriličena u holu Doma kulture u Gacku.

Dolazak u Gacko najavili su eminentni istoričari iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske ali i iz Grčke, Rumunije, Bugarske, Austrije, Rusije i Bjelorusije, čime ova manifestacija poprima internacionalni karakter.

Akademik Vojislav Maksimović, akademik Zoran Lakić, prof.dr Ivan Čarota (Minsk, Bjelorusija),prof.dr Radivoj Radić, dr Ana Filimonovna (Moskva, Rusija),prof. dr Milan Micić, prof.dr Goran Vasin, prof. dr Dejan Mikavica, prof.dr Mila Mihailović (Rim, Italija), prof.dr Draga Mastilović, prof.dr Budimir Aleksić, su samo neki od učesnika Naučnog skupa.

Osim što će izložiti referate na pomenutu temu, istoričari će posjetiti spomen sobu i položiti cvijeće na spomenik palim borcima Otadžbinskog rata u Gacku. Planirana je i posjeta SŠC „Pero Slijepčević“ kao i istorijski čas u Pridvorici. Promocija „Prosvjetinih“ izdanja će biti upriličena u Parohijskom domu.
Organizatori ove manifestacije su SPKD „PROSVJETA” Bileća i Gacko a pokrovitelji opštine Bileća i Gacko i Ministarstvo nauke i tehnologije RS.

ISTOK