Cijene hrane povećane su u decembru 2019. na međunarodnim tržištima na najvišem nivou u pet godina, odražavajući osjetno poskupljenje biljnih ulja, šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu FAO.

FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u decembru za 2,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 181,7 bodova, na najvišen nivou od decembra 2014.

U cijeloj prošloj godini cijene su bile oko 1,8 odsto više nego u godini ranije, uz prosječnu vrijednost FAO-ovog indeksa od 171,5 bodova.

Najviše su u decembru porasle cijene biljnih ulja, za 9,4 posto u odnosu na novembar, poduprte snažnom potražnjom za palminim uljem, posebno  za potrebe proizvodnje biodizela. Dodatno im je podršku pružila i zabrinutosti zbog smanjene ponude.

Znatno je poskupio i šećer, za 4,8 posto u odnosu na novembar, zbog rasta cijena sirove nafte koji je potaknuo brazilske fabrike šećera da preusmjere šećernu trsku u proizvodnju etanola. Time je smanjena ponuda šećera na globalnom tržištu.

FAO-ov indeks cijena mlijeka i mliječnih proizvoda porastao je 3,3 posto na mjesečnom nivou, predvođen poskupljenjem sira, za gotovo osam odsto, zbog smanjenog izvoza iz Evropske unije i Okeanije.

Cijene žitarica porasle su skromnijih 1,4 odsto, odražavajući poskupljenje pšenice zbog pojačane uvozne potražnje iz Kine i logističkih problema u Francuskoj, povezanih s protestima.

Indeks koji iskazuje kretanje cijena mesa bio je u decembru gotovo nepromijenjen u odnosu na revidiranu vrijednost za novembar, podžan solidnom uvoznom potražnjom za svinjetinom u Aziji i pojačanom predblagdanskom domaćom potražnjom u Evropskoj uniji i Brazilu.

(Fena)