U Trebinju je juče formiran regionalni odbor tzv. Organizacije starješina Vojske Republike Srpske. Čemu služe i šta je cilj ovakvih paraorganizacija kada postoji Boračka organizacija RS?

U vijesti sa ovog sastanka se kaže da je za predsjednika devetočlanog Predsjedništva Regionalnog odbora izabran Miodrag Novokmet, a za potpredsjednika Zdravko Vujović, predsjednik Skupštine je Nikola Šegrt, a njegov zamjenik Simo Čampara, dok je kandidat iz regije za člana Predsjedništva republičke organizacije Radovan Radojičić.

Ono što prvo pada u oči jeste da je način organizovanja ove organizacija gotovo identičan BORS, ali je očigledno da nema tu masovnost. Pitanja kojima se žele baviti su, kako je rekao i sam potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin, da se glas starješina vojske koja je stvarala Republiku Srpsku danas slabo čuje, zbog čega su se i odlučili na samoorganizovanje.

Župljanin ističe da Srpska opet treba svoje nekadašnje vojne straješine – iako se danas ona brani na jedan drugačiji način u odnosu na ratno vrijeme kada je stvarana i napominje da starješine Vojske RS ne žele niti se spremaju ni za kakav rat, ali ne mogu, dodaje, ni da ostanu mirni – na one koji danas prijete ratom.

A koga i od čega onda starješine treba da brane Republiku Srpsku?

Kako je i u svom govoru istakao Župljanin ključni cilj je objedinjavanje patriotskih snaga od napada koji dolaze iz federalnog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice protiv Republike Srpske, tako da će onim političkim snagam koje o tome vode računa dati podršku, a kritikovati one koji ne služe tom cilju. Jedino što nije rečeno, ali će ubrzo biti, jeste da daju punu podršku kandidatima SNSD-a i tzv. “patriotskom bloku”, od svih neprijatelja izvana i iznutra.

Umjesto da se zajedno sa BORS udruže u rješavanje pitanja boraca, invalida i porodica poginulih boraca, koje je ova vlast na svaki način ponizila i degradirala, neke naše vajne starješine su se najviše zabrinule za svoj status, ugroženost RS i brigu za vlast koja je nije dostojna, kao što su i mnogi od njih juče sa crvenim knjižicama Saveza komunista sada zamjenili SNSD-crvene. I zašto da ne kažemo, da je nemali broj njih početkom rata bio manji od makova zrna, jer su uglavnom rezervisti starješine nosili najteže borbene zadatke, a raspad bivše JNA su aktivni oficiri doživili kao svoj ideološki slom. Naravno ne svi. Zato su valjda danas ovi vaskrsnuli da se oglase, uveliko zabrinuti za Srpsku koju nove generacije masovno napuštaju, koliko im je dobro u njoj.

I naravno, požalili su se na lošu saradnju sa predsjednikom BORS Milomirom Savčićem, koji im ja dva puta odbio ispruženu ruku. Izgleda da je cijeli problem vlasti u RS taj što Savčić neće da im se pokloni kao sramotni Ćurguz prije njega, koji je ne samo prodao boračku populaciju, nego je nakon zataškavanja brojnih afera završio na izbornoj listi SNSD-a, a kada je propao na izborima završio u službi savjetnika u kabinetu Milorada Dodika. General Milomir Savčić je bez sumnje jedan od najčestitijih starješina VRS koji uživa veliko povjerenje boračke populacije.

Sve će biti mnogo jasnije kada SNSD formira tzv. patriotski blok i poreda ove patuljke organizacije kao svoju podršku pred izbore. Do tada ne bi bilo zgorega saznati ko i kojim sredstvima finansira ove i ovakve paraorganizacije. Tada bi sve bilo jasno odmah.

ISTOK