Skoro milion maraka „Elektrokrajina“ će platiti „Kompaniji Nikolić“ iz Prnjavora i firmi „Brio“ iz Kotor Varoši za čišćenje šiblja i rastinja ispod elektroenergetskih vodova. Ove godine su uslovi za dobijanje tog posla bili drugačiji nego ranije, te će krčenje, pored prnjavorske, raditi i kotorvaroška firma SNSD-ovog Srede Bogdanića.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je prošli mjesec u tekstu „Čavićevo milionsko čišćenje za probrane“ da „Elektrokrajina“ za čišćenje šiblja i rastinja ispod elektroenergetskih vodova traži da izvođač ima inženjera šumarstva i pet šumskih traktora, kao da je riječ o visokoj šumi.

„To upućuje da je posao vrijedan skoro milion maraka namijenjen određenoj firmi“, tvrdili su tada izvori portala CAPITAL.

Iz „Elektrokrajine“, kojom rukovodi Dragan Čavić, to nisu opovrgli, a ni mjesec i po nakon što smo im uputili pitanja ne odgovaraju zašto su traktori i licence neophodni za izvođenje traženih radova, ako u ranijem periodu nisu bili potrebni.

Međutim, dostupno je obavještenje u kojem se navodi da je „Elektrokrajina“ posao vrijedan 799.000 KM bez PDV-a dodijelila „Kompaniji Nikolić“ i firmi „Brio“. Ugovor je zaključen 16. jula ove godine.

Ponuda ove dvije firme je bila za jednu marku jeftinija od procijenjene vrijednosti ugovora definisane tenderom.

Tako će ova dva preduzeća krčiti šiblje i rastinje ispod ukupno 680 kilometara trase elektroenergetskih vodova.

Nikolić blizak Goranu Dodiku

Da „Kompanija Nikolić“ dobije ovaj posao nije iznenađenje s obzirom da, prema podacima dostupnim CAPITAL-u, krčenje šiblja za „Elektrokrajinu“ rade najmanje posljednjih pet godina.

Za vlasnika „Kompanije Nikolić“ Bogdana Nikolić u Prnjavoru kažu da je blizak porodici Milorada Dodika, odnosno njegovom bratu Goranu Dodiku, čime se i sam hvali. Nikolić je bio u središtu priče o grupi muškaraca iz Srbije koja je izazvala masovnu tuču u Prnjavoru pred izbore 2016. Prema riječima ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića ta grupa je pred lokalne izbore dovedena u Prnjavor s ciljem izazivanja nereda. Nikolić je tada rekao da nema veze s tim.

Prošle godine je Nikolić bio i u kombinaciji za imenovanje za direktora prnjavorskog komunalnog preduzeća „Park”.

„Kompanija Nikolić“ je prvo sama radila ovaj posao, pa u saradnji sa firmom „Bedem“ iz Žepča, da bi ove godine bili promijenjeni uslovi u tenderu, te u posao „upada“ firma „Brio“ iz Kotor Varoši.

Bogdanić u kumovskim vezama s šefom Kluba odbornika SNSD-a

„Pet traktora je dovoljno za radove koji podrazumijevaju siječu 50.000 metara kubnih visoke šume godišnje. To posjeduju samo izvođači koji rade u šumarstvu, a uz elektroenergetske vodove je trava, rastinje, šiblje. Očigledno je da se ovaj, stotine hiljada vrijedan, posao namješta nekom od velikih igrača, jer pet traktora sigurno neće biti korišteno za čišćenje šiblja“, tvrdili su za CAPITAL šumarski inženjeri.

Upravo je „Brio“ firma koja se bavi drvopreradom i izvodi radove u šumrstvu, a njen vlasnik je Sredo Bogdanić iz Maslovara – Kotor Varoš.

Bogdanić je 2016. godine prije lokalnih izbora podržao SNSD kao ugledni privrednik iz te opštine.

Trebalo je da bude kandidat za odbornika, ali na kraju nije bio na listi jer je SNSD za načelnika kandidovao Gorana Kušljića kojeg on nije podržavao.

„Bogdanićev sin je kum aktuelnog šefa Kluba odbornika SNSD-a u Kotor Varoši Branka Ponorca“, tvrde izvori CAPITAL-a iz te opštine.

(CAPITAL)