Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić za “Novosti“: Kandidatura predsjednika SNSD za institucije BiH biće privremena.

”U javnosti se stvara privid da su kandidati SNSD nepobjedivi na izborima, a to nije tačno. Oni su apsolutno pobjedivi i mislim da kandidati Saveza za promjene Vukota Govedarica za predsjednika RS i Mladen Ivanić za srpskog člana Predsjedništva BiH imaju veliku šansu za pobjedu na izborima”, kaže u intervjuu, za „Novosti“, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Ivanić ima veliko političko iskustvo. Sigurno je odlično rješenje. Govedarica posjeduje dovoljno političkog iskustva i energije. Godinama je poslanik u NS i odlično poznaje institucionalnu i ustavnu poziciju RS. Ne treba ga potcjenjivati. SzP će maksimalno podržati Govedaricu i Ivanića i vjerujemo da pobjeđuju kandidate SNSD – kaže Čavić i dodaje da će njihova pobjeda donijeti pozitivnu političku i ekonomsku promjenu.

* Da li opozicija izlazi jača na ove izbore nego prije četiri godine?

”Mislim da izlazi. Stvoren je ambijent koji kreira SNSD sa svojim medijima i izbacuju lažne ankete, šire lažni optimizam i ta samouvjerenost je njihova slaba tačka. Nismo mi naivni da ne znamo da su u njihovim rukama resursi i da je to ogromna razlika u izbornom procesu između nas i njih. Naša šansa je u snazi pojedinačnih kandidata SzP za predsjednika i člana Predsjedništva BiH. A i kandidatura Dodika za člana Predsjedništva BiH ima nekoliko hendikepa”, smatra Čavić

* Zašto je Dodikova kandidatura za zajedničke institucije BiH hendikep?

”Prije svega, zbog kontinuirane negacije institucija BiH u koje sad ide. Kako se može kandidovati za nešto što negira. Drugo, Dodik nema iskustva u funkcionisanju i radu institucija BiH i sklon je improvizacijama. To ne isključuje u perspektivi da od gromoglasno najavljivanog zaustavljanja BiH, okrene ploču po ne znam koji put, i postane najfleksibilniji za interese BiH, a prije svega hrvatske strane. Takođe, postoji i jedna dimenzija kod kandidature Dodika koja je mnogo izvjesnija”, uvjerava Čavić.

* O čemu se radi?

”Dodik je kandidat koji treba da obavi funkciju člana Predsjedništva BiH samo privremeno. Vjerujem da je njegova koncepcija, pošto vjeruje u pobjedu na oba izborna nivoa, da snažno povuče stranku i osvoji što veći broj mandata za Predstavnički dom Parlamenta BiH. Zatim da sjedne u Predsjedništvo BiH i da učestvuje u formiranju parlamentarne većine. Nakon toga Dodik podnosi ostavku na mesto člana Predsjedništva BiH, a na njegovo mjesto dolazi Nebojša Radmanović, koji će vjerovatno biti na listi SNSD za Predstavnički dom BiH”.


* Koliko je to realno?

”Pa ukoliko Nebojša Radmanović bude nosilac na toj listi SNSD onda je ova kombinacija veoma izvjesna. Jeste da govorim hipotetički, ali imam osjećaj da se stvari kreću u tom pravcu. Dodik se ovakvim raspletom vraća na mjesto premijera RS, jer za njega je životno značajno da upravlja Srpskom. Njegova snaga ne proizilazi iz, da kažem, sterilne pozicije člana Predsjedništva BiH već iz snažne pozicije kao što je mjesto premijera. Morate znati da je u Srpskoj vlast tamo gde je Milorad Dodik.”


* Već se plasira priča da će bošnjački glasovi biti presudni u RS?

”Bošnjački glasovi su realnost. Bošnjaci su konstitutivni narod i građani RS. Stavljati ove glasove u politički kontekst je pokvareno. Bošnjački glasovi neće otići nekom srpskom kandidatu zato što ga Bošnjaci vole, nego zato što ne vole Dodika. Faktor bošnjačkih glasova je realnost, ali samo je Dodik kriv zašto neće dobiti te glasove. Mada, predsjednik SNSD već se pojavljuje po medijima u FBiH i to nešto govori. Vuk dlaku menja, ali ćud nikako!”, smatra Čavić.

Izvor: novosti.rs