Manifestaciju`Sačuvajmo tradiciju Spasovdana` u Čajniču , koja je juče održana u ovom gradu pod Ciceljom, karakterisao je rekordan broj učesnica, aktiva žena, koje su se takmičile u pravljenju pite, peciva i kolača.

U kategoriji pravljenja spasovdanske pite prvo mjesto pripalo je takmičarskoj ekipi iz grada domaćina Čajniču, drugo je osvojio aktiv žena iz Rogatice a treće iz Gacka.

Prema izvještaju predsjednika žirija Igora Đurđevića sa Poljoprivrednog fakluteta iz Istočnog Sarajeva, u kategoriji peciva najviše zananja su pokazale žene iz Kosovske Mitrovice, za njima su kuvarice iz Novog Goražda i na kraju iz Višegrada.

 

Najvještije u spremanju slatkog kolača na takmičenju su bile žene iz Rudog, drugo mjesto pripalo je ekipi Bileće a treće Foči.

`Premam ocjeni žirija pobjedila sam u kategoriji kolača. Nije nikakva tajna, malo više znanja, truda i upornosti i primjene iskustva starijih domaćica pa kolač mora biti ukusan, ` objasnila je Angelina Pjevčević iz Rudog.

Tadić Verica iz Čajniča dobila je nagradu za najbolje pripremljenu pitu na manifestaciji.

`Ništa posebno pravila sam klasičnu pitu kakvu su decenijama spremale naše bake . Od njih sam još u osnovnoj školi naučila da razvlačim tijesto za pitu i kažu da mi to ide od ruke, ` rekla je Tadićeva.

Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić podsjeća da su se spasovdanske svečanosti nekad održavale na Zaborku i njih su organizovali čobani. Jedan od običaja bio je i prskanje kiselim mlijekom.

 

` Manifestaciju smo premjestili u grad, oplemenili je i obogatili raznim sadržajima kao što je i ovo takmičenje ili Pitijada na kome je učestvovalo 12 ekipa iz isto toliko gradova, ` rekao je Karadžić.

U takmičarskom dijelu programa učestvovale su ekipe iz Banja Luke, Trebinja, Gacka, Bileće, Rogatice, pa Novog Goražda, Foče , Ljubinja, Kosovske Mitrovice i Višegrada.

On je dodao da posebno zahvalnost duguje ekipi i gostima iz Kosovske Mitrovice koji su svojim numerama obogatili kulturno-umjetnički program.
Pored umjetnika iz Kosovske Mitrovice u programu u Domu kulture su učestvovali i članovi KUD `Izvor` a publiku u prepunoj sali oduševili su veterani ovog društva.

Učestvovao je i crkveni hor i solisti narodnih pjesama.

(BN)