Održali pomen bez sveštenika, uveli novi običaj uzimanja neprekađenog žita

Do juče komunjare Josipa Broza i reformisti Ante Markovića, nenaviknuti na pravoslavne obrede i događaje kojima prisustvuju sveštenici – popovi, predstavnici Opštinske uprave Rogatica iz SNSD-a na čelu sa kupovnim načelnikom Miloradom Jagodićem, juče su zaboravili da povedu sveštenika na dvadeset trogodišnji pomen desetorici poginulih pripadnika Rogatičke brigade VRS. Srpski heroji kojima je “služen pomen” nastradali su tokom bombardovanja predajnika na koti Zlovrh iznad Žepe bombama sa osiromašenim uranijumom NATO avijacije 1995. godine.

Kad je vidio šta se dogodilo, da će pući bruka, kupovni načelnik Milorad Jagodić svojim saradnicima “spominjao” je i Gospoda Boga i crkvu i popa i popadiju i njihove očeve i majke… a onda je odlučio da pokuša sakriti blam rogatičke SNSD vlasti, pa je naredio da se na sto pored spomenika stavi neosvećeno žito sa zapaljenom svijećom u njemu. Time je obmanuo sve prisutni da pomisle kako je žito osvještano i uzmu ga za pokoj duša stradalih srpskih junaka, ali i uveo novi pravoslavni običaj da se pomen pokojnicima održava bez pravoslavnog sveštenika i pri tome uzima neosvještano, samo skuvano žito.

“J….m vam majku nesposobnu, da sam znao da niste u stanju dovesti popa ja bih doveo mitropolita” grmio je Jagodić na najbliže saradnike.

Njegovo ponašanje i uvođenje novih običaja u pravoslavne obrede Rogatičane nije uopšte iznenadilo zato što znaju da Milorad Jagodić nije slavio krsnu slavu sve do nekoliko godina unazad, a u crkvi je viđen prvi put kad je, kao poslanik u NSRS, polagao zakletvu. Od tada crkvu, pravoslavnu vjeru, tradiciju i običaje Jagodić redovno zloupotrebljava za političku promociju SNSD-a, ali mu se počesto potkradaju ovakvi gafovi za rubriku “vjerovali ili ne”

(fb stranica Rogatica Političke Aktuelnost)