Iako ni cijelu sedmicu nakon potpisa na tzv. principe dogovora oko formiranja Savjeta ministara nema odluke Predsjedništva BiH o mandataru niti je zakazana sjednica Parlamenta BiH, danas je ipak mnogo jasnije šta je suština tog dogovora, smatra predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Prozvao je lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da je, kako se čini, prihvatio saradnju s NATO savezom, ali ne smije to da saopšti.

– Čini se da je Milorad Dodik prihvatio punu saradnju sa NATO, a samim tim obećao i slanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), ali ne smije to javno da saopšti. Moguće je da sada pokušava ući u Savjeta ministara i odugovlačiti s provođenjem dogovora s Izetbegovićem i Čovićem, što bi bilo suviše naivno – istakao je Borenović.

Ključno je, ukazuje, da SNSD i sam Dodik, umjesto ispraznih floskula, konačno kažu kada će biti poslan prvi ANP i da javnost u RS i BiH bude obaviještena da slanje prvog ANP u štab alijanse u Brisel znači potpunu aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO.

– Uopšte nije bitno je li ANP redukovan ili ne, ima li 120 ili tri stranice, to je ključni korak za aktivaciju plana za članstvo i ozbiljnu saradnju na putu za NATO. Slanjem prvog ANP više nema nazad. To znaju Dodik i Izetbegović, znaju i u Vašingtonu, a posebno to znaju u Moskvi – istakao je Borenović.

(Agencije)