Valjala bi veća podrška porodicama sa četvoro i više djece, pogotovo u manjim sredinama, poput Bileće, gdje su oni koji popravljaju natalitet nekako ostali po strani, barem što se tiče pomoći opštinske vlasti.

Marija je mlada majka petoro djece i kaže da su joj oni najveće bogatstvo. Ali da ih je lako podizati, i nije.

“U globalu to je svugdje teško, pogotovo u Bileći koja je ovako nerazvijena, a baš i nemamo neku podršku što se tiče takvih stvari”, kaže Marija Milićević, majka petoro djece.

Višečlane porodice u Bileći nisu ni prioritet za zapošljavanje, kažu u udruženju koje ih okuplja. Osim nezaposlenosti, ni ostalih problema ne manjka. Prinuđeni su da se sami bore.

“Borimo se na svoj način koliko možemo, imamo dobro gorućih problema, nezaposlenost, pa smo dovedeni na dobru ivicu egzistencije, imamo i par porodica neriješenog stambenog pitanja, to su sve porodice sa petoro djece”, govori Milorad Malešević, predsjednik Udruženja višečlanih porodica.

Načelnika smo htjeli da pitamo može li se ikako pomoći višečlanima porodicama ali on danas nije u Bileći. Njegov zamjenik, i predsjednik bilećke skupštine, u telefonskom razgovoru poručuju da nisu upoznati sa problemima koji muče roditelje četvoro i više djece pa samim tim ne znaju ni da li postoji bilo kakav program za pomoć ovim kategorijama stanovništva. Vjerovatno bi sve saznali da se bilo ko iz opštine pojavio na sjednici Udruženja ali nije, iako su bili pozvani. Republički predsjednik Udruženja četiri plus porodica je stigao i rekao da, gdje ima volje, ima i načina da se pomogne.

“Nije neizvodljivo i niko me ne može ubjediti da je neizvodljivo. To su stipendije za srednjoškolce, studente, besplatan vrtić, te budžetska stavka za podršku rada kancelarije, zatim izdvajanje za nastavak stambenog zbrinjavanja tih porodica”, kaže Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS.

Bilećko Udruženje broji oko 120 porodica. Da njihov položaj nije na zavidinom nivou govori i činjenica da još nisu dobili kancelariju za rad Udruženja.

(ATV)