Kako se osvajaju vrhovi, odjeljenju II-2 Gimnazije „Golub Kureš“ pokazali su otac i ćerka, Mijomir i Aleksandra Damjanac. Uspon na vrh Babe planine – Đed (1735 m), Damjanci su zajedno s razrednim starješinom planirali od početka maja, ali vremenske prilike su bile povoljne tek juče, u subotu, 7. juna.


Kružna planinarska tura od 12 km započela je na lokaciji Koritnik, gdje su poviše istoimenog izvora članovi Planinarskog društva „Koritnik“ iz Bileće podigli lijep drveni paviljon. Već na početku ovog planinarskog debija, kada su učenici na vojnom terenskom kamionu Dragiše Samardžića, člana PD „Koritnik“, stigli na polazište bilo je jasno da će se dan pretvoriti u nezaboravnu avanturu.

Poslije doručka krenulo je 25 učenika i razrednik, uz vođenje iskusnih planinara Mija i Aleksandre Damjanac i Aleksandra Milidragovića, na svoje prvo planinarenje. Iako ovu turu planinari nazivaju rekreativnom, srednje teškom stazom, za planinare početnike uspon je bio ozbiljan izazov. Međutim, dragocjeno je bilo proći kroz nekoliko planinskih pojaseva različitog rastinja, endemičnog bilja i sasvim netaknute prirode, odmarati se u hladu bukove, zatim jelove šume, sa vrha Đed vidjeti teritorije svih hercegovačkih opština, napiti se vode sa ledenih i bistrih planinskih izvora. Poslije petosatnog hoda, nad izvorom Koritnika planinari su učenicima pripremili roštilj.


Odmor i opuštanje protekli su uz razmjenu prvih planinarskih iskustava i druženje sa jednim novim saputnikom – belgijskim ovčarom Ajkom. Učenici ovog uspješnog odjeljenja, kojima je ovo četvrti zajednički izlet u tekućoj školskoj godini, još jednom su pokazali da odlično znaju kako se vrhovi u životu dostižu samo uz veliki napor.

(Radio Bileća)