Učitavanje...

Bileća: Migranti i dalje prolaze ovim područjem (VIDEO)

///Bileća: Migranti i dalje prolaze ovim područjem (VIDEO)

Mještani na prostoru Vrаnjska u opštini Bileća, na starom putu prema Ljubinju, tvrde da migranti i dalje prolaze оvim područjem. Dijele mišljenje lokalne uprave da se nadležni na državnom nivou moraju aktivnije uključiti u rješavanje ovog problema.

Slabo obezbijeđena granica između BiH i Crne Gore, gdje je jedan granični policajac na 33 kilometra, i dalje je odličan put za ilegalne migrante u njihovoj namjeri da stignu do Zapadne Evrope. Mještani prostora Vranjska tvrde da i danas ima migranata koji prolaze ovim putevima. Uvjerli smo se na licu mjesta da migranti koriste ovu trasu.

“Vjerovatno zbog oskudnog broja policijaca oni ne mogu biti non-stop, a naredno što je sigurno je da će mještani zatražiti stalni mobilni tim, mi smo se već obratili ministru Lukaču i ministru bezbjednosti Mektiću”, kaže mještanin sela Vranjska Milenko Kešelj.

U Bileći je Careva džamija mjesto na kojoj se okupljaju migranti. Tu se okrijepe, odmore i nastavljaju put. Fata Jaganjac kaže da vjeruje da tu imaju neko sklonište.

Skupština Opštine Bileća zatražila je da se poveća prisustvo policije i granične policije na ovom području.

“Niti sam naivan da će neke odluke koje je donijela SO Bileća riješiti problem migranata, ali sigurno da će doprinijeti rješavanju i na neki način stabilizaciji tih nemilih događaja u svakom slučaju hoće”, ističe predsjednik Skupštine opštine Bileća Srđan Rogan.

Mještani Bileće i lokalna samouprava ističu da su migranti državni problem i da se vlast na nivou BiH mora aktivnije uključiti u njegovo rješavanje.

(BHRT)