Osmi tradicionalni Lipa fest ove godine će se održati 2. 3. i 4. avgusta u Bileći na lokaciji nekadašnjeg muzeja u okolini Bilećkog jezera. Pored Bileće, Lipa fest će ove godine biti organizovan i u Ljubinju, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana povodom najave festivala.

Učesnici ovogodišnje manifestacije u Bileći su: grupa “Brkovi”, Lukijan Ivanović i Goca Tržan, dok je planirano da 10. juna  na sportskim terenima u Ljubinju nastupi  grupa “Osvajači”.

Lipa fest je ove godine obogatio sadržaj festivala, pa će u okviru manifestacije biti organizovani seminari, radionice i paneli na temu “Kulturno-istorijsko nasljeđe, kultura i tradicija istočne Hercegovine”.

Tokom naredna četiri mjeseca govoriće se o četiri različite teme od kojih će svaka biti predstavljena u četiri opštine Hercegovine: Bileća, Ljubinje, Berkovići i Nevesinje. Takođe, u ovim gradovima biće priređene predstave za djecu, te izložbe radova akademskih slikara iz Bileće.

Direktorica Narodne biblioteke “Dr Ljubo Mihić” u Ljubinju Milica Lučić izrazila je zadovoljstvo što će i Ljubinje ove godine imati priliku da bude dio Lipa festa i istakla značaj ove manifestacije za cijelu istočnu Hercegovinu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što je ove godine i Ljubinje na neki način dio Lipa festa. Pohvalila bih organizatore, što se iz godine u godinu trude da obogate sadržaj Lipa festa, pa ćemo ove godine imati priliku da poslušamo niz seminara na temu kulturno-istorijskog nasljeđa, očuvanja kulture”, naglasila je Lučić.

Organizator festivala i predsjednik skupštine Udruženja “Kulturno-sportski centar” Bileća Nebojša Rogan smatra da je ovogodišnji Lipa fest sadržajno najbolji, i očekuje da će broj posjetilaca premašiti broj od 10.000 ljudi.

“Očekujemo rekordnu posjećenost tako da smo se malo prilagodili posjetiocima i zainteresovanim koji dolaze na Lipa fest. Neki su nas malo već kritikovali da smo zbog nastupa Goce Tržan promijenili žanr festivala ali mislim da nismo. Mi smo uvijek bili rok-pop festival, tako da mislim da sadržajno nikad nije bio bolji Lipa fest”, istakao je Rogan.

On je dodao da će ove godine biti dodijeljene i dvije povelje i to: povelja za društvenu odgovornost prema zajednici za  Energy financing team  (Eft group), a druga povelja za promociju Bileće i Hercegovine Tijani Bošković .

Lipa fest će biti održan u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Bileća, te Narodnom bibliotekom “ Vladimir Gaćinović” iz ovog grada. Ulaz na sve tri festivalske večeri će biti besplatan za posjetioce.

Festival će ove godine biti i humanitarnog karaktera jer je planirano da dio prihoda od festivala bude uplaćen na račun Udruženja roditelja djece oboljelje od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke.

( Moja Hercegovina )