U Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći sinoć je, u okviru serijala književnih večeri posvećenih najpoznatijim srpskim književnim stvaraocima, održano književno veče posvećeno velikom srpskom pjesniku Aleksi Šantiću .

Veče „ Ljepota vječnih soneta“ otvorila je direktorica biblioteke Irena Dunđer koja je govorila o Šantićevom književnom djelu. Ona je naglasila da je Aleksa Šantić snažnom emotivno-ljubavnom, socijalnom i patriotskom poezijom ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, te da se smatra jednim od najvećih pjesnika s prelaza 19. na 20. vijek. Njegove pjesme poput: „Moja otadžbina“, „O klasje moje“, „Pretprazničko veče“, „Ostajte ovdje“, „Mi znamo sudbu“, „Emina“ i mnoge druge utkane su u prestižne antologije srpskog pjesništva. Zajedno sa Jovanom Dučićem, Svetozarom Ćorovićem, te Atanasijom Šolom dao je veliki doprinos razvoju srpskog književnog kruga u Mostaru kroz rad u Srpskom pjevačkom i kulturno-umjetničkom društvu „Gusle“, ogranku SPKD „Prosvjete“ te izdavanju časopisa „Zora“, čiju je tradiciju prije 14 godina nastavila „Nova Zora“ koju izdaju odbori SPKD „Prosvjeta“ u Bileći i Gacku.

Odabrane pjesme iz pjesničkog opusa Alekse Šantića čitale su učenice Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ iz Bileće: Darija Kuljić, Anđela Dželetović, Dragana Andrijašević, Tatjana Đorđić, Milica Kuljić i Tijana Grahovac. Muzičkim akordima na gitari književno veče obogatio je muzičar Pavle Iković koji je izvodio i neke od Šantićevih pjesama koje su muzički obrađene. Zajedničko izvođenje recitacije „Ostajte ovdje“ kod publike je izazvalo posebne emocije i izmamilo aplauze.

ISTOK