BILEĆA – Iako su na posljednjoj sjednici Skupštine Opštine Bileća, koja je održana prije dva mjeseca, između ostalog, odbornici izglasali odluku o podizanju novog kreditnog zaduženja u iznosu od tri miliona KM, do realizacije toga još uvijek nije došlo.

Odbornik Srpske radikalne stranke „Dr Vojislav Šešelj“ u Skupštini Opštine Bileća, Dražen Dunđer, tvrdi da nijedna banka ne želi da sarađuje sa Opštinom Bileća zbog, kako je naveo, nagomilanih dugovanja i nestručnog rukovođenja koje je Opštinu uvelo u finansijsku dubiozu.

On je protivnik podizanja još jednog kredita, jer smatra da će to dodatno opteretiti Opštinu i uvesti je u još veća dugovanja i probleme.

Rješenje postojeće situacije Dunđer vidi u potpunom raspuštanju Skupštine i raspisivanju novih izbora za lokalni parlament, budući da kako on smatra, postojeća garnitura odbornika do sada ništa konkretno nije uradila za Bileću.

Sa druge strane, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije u Opštini Bileća, Dražen Babić, za „Moju Hercegovinu“ kaže da je tačno da su pokušali dobiti odobrenje za podizanje kredita od banaka, međutim do realizacije nije došlo budući da banke nisu uspjele da dostave svoje ponude u dva predviđena roka od po sedam dana.

Međutim, Babić tvrdi da je Opština Bileća dobila sve potrebne potvrde od Ministarstva finansija i da je pitanje dana kada će se krenuti u realizaciju podizanja kredita.

“Dobili smo sve potrebne potvrde što se tiče Ministarstva finansija, Fiskalnog savjeta i Poreske uprave o izmirenju dugova i sad je samo pitanje momenta kad će taj kredit da bude”, rekao je Babić.

Dodao je da bi tim kreditom Opština izmirila sva dugovanja iz 2016. godine i ukoliko bi preostalo sredstava izmirio bi se dobar dio dugovanja iz 2017. godine, ali nije precizirao o kojim se tačno dugovanjima radi i gdje bi sve otišao novac.

Ukoliko dođe do realizacije, kredit u iznosu od tri miliona Opština Bileća bi otplaćivala u narednih deset godina.

 

Moja Hercegovina