Ministarstvo pravde Srbije potvrdilo navode Dragana Mektića.

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo nadležnom tužilaštvu u toj zemlji zahtev za pružanje krivično-pravne pomoći BiH u vezi sa istragom koja se protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika vodizbog kupovine vile na Dedinju.

Odgovarajući na pitanje “EuroBlica” da li je Ministarstvo pravde BiH prošle godine zatražilo krivično-pravnu pomoć Srbije zbog istrage koju je Tužilaštvo Bih vodilo protiv predsednika RS Milorada Dodika, a tiče se navodno spornih finansijskih transakcija Pavlović banke u vezi sa kupovinom navedene vile, iz Ministarstva pravde Srbije dobili smo potrvdan odgovor.

– Ministarstvo pravde Srbije je zaprimilo zamolnicu koja je prosleđena nadležnom tužilaštvu na postupanje – saopšteno nam je iz te institucije.

Time je praktično, potvrđena izjava ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića koji je, komentarišući nedavne tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je iz Sarajeva prošle godine stigao zahtev za privođenje predsednika Srpske zbog “neke vile”, za naš list rekao da je jedini zahtev koji je iz BiH poslat vlastima u Beogradu bio onaj koji se odnosio na pružanje međunarodne krivično-pravne pomoći.

– Nikakav zahtev za privođenje ili hapšenje nije bio predat. U skladu sa potpisanim sporazumima o međunarodnoj saradnji, Ministarstvo pravde BiH je negde u prvom polugodištu 2017. tražilo od Ministrstva pravde Srbije međunarodnu krivično-pravnu pomoć u vezi s finansijskim transakcijama Pavlović banke, a koje se tiču kupovine Dodikove vile na Dedinju – rekao nam je Mektić.

Dodik lažov i manipulator

S druge strane, predsednik RS Milorad Dodik preksinoć je prilikom gostovanja na TV “Hepi” ponovio Vučićeve tvrdnje da je iz zvaničnog Sarajeva pre godinu dana bio poslat zahtev za njegovo privođenje u Srbiji.

– Imao sam neke informacije o tome koje su pre svega iz okvira sarajeva, znao sam da su odatle poslati ti zahtevi. Raspitivao sam se i dobio informaciju od nekih ljudi da postoji tako nešto – rekao je Dodik.

On je istakao da je zahvalan predsedniku Srbije što je učinio javnim te informacije.

– Nije bilo moje da govorim o tome, jer ja to znam godinu dana – izjavio je Dodik On je dodao i to da iza pokušaja njegovog kriminalizovanja  i optužbi za navodno spornu kupovinu vile stoje predstavnici Saveza za promjene, koji vrše vlast u Sarajevu.

Komentarišući tvrdnje predsednika RS da Savez za promene stoji iza zahteva za njegovo privođenje, lider PDP Branislav Borenović odgovara da su to “gluposti”.

– To su najobičnije gluposti i budalaštine isfrustriranog lika koji je najodgovorniji za katastrofalno stanje u kojem se RS nalazi. Besmisleno je komentarisati čoveka koji ovim pokazuje da je u stvari upravo on taj koji kontroliše sve pravosudne procese u ovoj zemlji, ogrezloj u korupciji i kriminalu – poručio je Borenović.

(EuroBlic)