Bosna i Hercegovina je raj za pranje novca zbog neregulisane ekonomije i visoke stope korupcije i predstavlja tranzitnu tačku u transportu heroina i marihuane u Zapadnu Europu, stoji u izvještaju američke Centralne obavještajne organizacije (CIA).

Naime, u svom onlajn izdanju nazvanom “The World Factbook”, odnosno Svjetska knjiga podataka, CIA je dala je osvrt na Bosnu i Hercegovinu, te osim istorijskih podataka ovdje se nalazi opis ekonomske i bezbjednosne situacije.

U svom osvrtu obavještajna agencija SAD smtra da je BiH zavisna od izvoza metala, energije, tekstila i namještaja, uz veliku stranu pomoć, a takođe navode i poteškoće na koje nailazi zbog političkih problema.

– U BiH vlada visoko decentralizovana vlada koja sprječava ekonomske reforme, a ogromna birokratija obeshrabruju strane investitore – navedeno je između ostalog.

CIA je i navela da je od završetka rata 1995. godine BiH ekonomski napredovala, ali je 2008. globalna ekonomska kriza narušila i usporila taj napredak.

Najveći problem je visoka nezaposlenost, a navode i da je BiH važna tranzitna tačka za transport heroina i marihuane u Zapadnu Evropu.

(Srpskainfo)