Brdske i makadamske puteve Kalinovika pretvorili su avanturističke staze po kojima vožnja bicikla predstavlja uživanje u šumama, rijekama, planinama. Biciklističko sportsko društvo “Zelengora” često je domaćin biciklistima iz Holandije, Poljske, Češke, Slovačke, Srbije i svih gradova Bosne i Hercegovine.

“Staze za vožnju našim krajevima su brojne i veoma atraktivne, većinom brdske i makadamske. Uglavnom su to regionalni makadamski putevi iz Kalinovika u pravcu graničnih opština kao što su Foča, Nevesinje preko Uloga i Morina, Konjic, Sarajevo preko Ljute, Trnovo….Najljepše i najatraktivnije su svakako brdsko-planinske staze kojima obiluje naša opština, staze preko Treskavice i Zelengore, pa sve do Crvnja. Na svakoj od tih staza se ima šta vidjeti i uživati u čarobnoj prirodi,  jezerima,  rijekama, šumama…”, rekli su u BSD „Zelengora“ za SeeSrpsku.

Ovo društvo zaljubljenika u prirodu svake godine organizuje Zelengora MTB maraton na kojem stotine učesnika voze bicikl 105 kilometara dok ne naprave krug oko Zelengore.

„Za vrijeme Zelengora MTB maratona imamo mnogo posjetilaca, ali ima ih i svakodnevno. Dolaze biciklisti iz Banjaluke, Foče, Bijeljine, Beograda ali i iz inostranstva najviše je Čeha i Slovaka, potom Holanđani, Poljaci su oduševljeni našim stazama, prirodom i gostoprimstvom domaćina“, ističu u BSD „Zelengora“.

“Zelengora” je društvo sa 80 upisanih i dvadesetak aktivnih članova. Sportska je, neprofitna i nepolitička organizacija koja okuplja zaljubljenike u sport i prirodu, prije svega u brdski biciklizam. Osnovala ga je grupa entuzijasta, građana Kalinovika kojima je hobi brdski biciklizam, planinarenje, kampovanje i uopšte boravak u prirodi. Na svoj način brojnim posjetiocima prezentuju prirodna i kulturno istorijska bogatstva svoga kraja, te razvijaju i šalju lijepu sliku u svijet.

(SeeSrpska)