Srbija bi bez Kosova i Metohije bila bezglava Srbija. Staviti to pitanje na referendum je isto što i pitati hoćemo li da idemo bezglavi kroz vrijeme, kroz istoriju, kazao je vladika Amfilohije poručivši predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da na referendum onda stavi na referendum i Beograd.

Mitropolit crnogorsko-primorski svoju je poruku kazao tokom promocije knjige „Od Kosova do Jadovna“ umirovljenog Episkopa zahumsko hercegovačkog Atanasija (Jevtića) koja je promovisana je na platou Sabornog hrama u Baru, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.
O knjizi su pored autora, vladike Atanasije, govorili vladika Amfilohije i Živojin Rakočević, književnik i novinar iz Gračanice.

Umirovljeni vladika zahumsko hercegovački Atanasije je poručio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već predao Kosovo i Metohiju, iako sad najavljuje referendum.

– On hoće da se sakrije iza namještenog referenduma, kao što ovaj vaš ovdje ima veći broj glasača nego što ima Crna Gora stanovnika. To su vrhunski manipulanti. Ispašće da narod hoće sebi da presudi, da izda Kosovo narod koji tim Kosovom živi, živio je i živjeće, kazao je on.

Podsjetio je da je Jovan Dučić govorio da smo mi narod sa velikom duhovnom rezervom.

– Potcjenjuju ga naše vođe, hoće da imaju plitak narod, kao što su oni plitki. Ne znaju šta je srpski narod. Ne vole nas što smo narod iznenađenja, hoće da smo ukalupljeni po njima. Zato nam sa Zapada stalno govore da treba da se obračunamo sa prošlošću da bi prihvatili sliku naše prošlosti koju nam oni nameću, a kojom mogu lakše da manipulišu. Ne kažem, naravno, da smo mi bez mane i grijeha, rekao je vladika.

Kazao je da smo mi narod koji zna šta je poštenje i junaštvo, ali još više šta je čojstvo.

– Ako to izgubimo, onda smo izgubili i sebe i Kosovo i Kosovski zavjet i sve. To je jedan stožer oko koga je sadjenuto naše biće i bitovanje. A bitovanje znači kadar biti stići, kad treba biti kadar i uteći, ali najvažnije je – na strašnome mjestu postojati. E to je bitovanje Srba na Kosovu i nas sa Kosovom – da ostanemo i izdržimo na strašnome mjestu i da opstanemo. I opstaćemo. Jače je to od nas i jače je od naših neprijatelja. Plitka je priča koju nam pričaju naše vajne vođe, naglasio je episkop Atanasije.

Objasnio je da oni govore o „tobož realnosti“.

–Neće, kažu, da ginu djeca. A kosovska djeca mogu da ginu, a ne može njegov sin ili ne znam koji drugi. Kukavica je koji tako govori. Mi smo narod koji smo znali da se borimo i žrtvujemo. I u tom pogledu, hvala Bogu, ličimo, hajde da ne kažem na Hrista i na mučenike naše, ali na onog desnog razbojnika, koji vjerovatno nije bio manje razbojnik od onoga levoga, ali je bio čovjek, kazao je on i poručio:

„Mnogo je gore izgubiti obraz nego život“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je kazao je da Kosovo i Metohija zaista jeste naš Jerusalim.

-Samo je pitanje da li mi imamo onoga duha koji imaju Jevreji, ne samo oni proročkih vremena nego i ovi danas, koji su svake godine, tokom skoro dvije hiljade godina sebi govorili od one katastrofe hrama jerusalimskog i jevrejskog naroda iz sedamdesete godine poslije Hrista, koju je Hristos i prorekao, – dogodine u Jerusalimu. I to se ostvarilo. Mi imamo svoj Jerusalim – Kosovo. I ako su se Jevreji vraćali svom Jerusalimu posle dvije hiljade godina, mi nijesmo ni otišli sa Kosova i Metohije, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Rekao je da su mnogobrojne seobe našeg naroda sa Kosova i Metohije svjedočanstvo da pripadamo hrišćanskom narodu.

-Jer narod, pa i pojedinac, koji ne nosi krst Hristov, nije hrišćanin. Iz krsta Hristovog se rađa vaskrsenje, Hristov krst je živonosni grob Hristov. Tako je Kosovo živonosna grobnica – bilo i ostalo. To je znao naš prorok Petar Drugi lovćenski Tajnovidac u vremenu kada je Kosovo bilo u mnogo težem položaju nego što je danas i zapisao one čuvene njegove riječi: nada nema pravo ni u koga do u Boga i u svoje ruke, nadanje (ne bezbnađe!) se naše zakopalo na Kosovo, u jednu grobnicu. To je biblijsko proroštvo, nema nikakve sumnje, objasnio je vladika.

Istakao je da oni koji bi htjeli samo vaskrsenje, bez krsta i stradanja – nijesu hrišćani.

–To se potvrđuje kroz svu istoriju, svih hrišćanskih naroda odreda. Uzmite samo ruski narod, šta se sa njim događalo… Od osam stotina njegove istorije, sedam stotina godina su ratovi evo do naših vremena, istakao je gospodin Mitropolit.

Mitropolit je savremene svjetske moćnike nazvao novim Navuhodonosorima koje je Bog poslao da nas provjeri kakvi smo i čiji smo narod – jesmo li Božji ili satanski narod.

–Provjerava nas, a provjeravanje je raspeće. Ali doći će i njima, kao što je došao i Navuhodonosoru, crni petak. I kao što je njega Bog izabrao, kako kaže prorok Jeremija – da osvijesti izabrani Božji narod, tako, čini mi se, Bog je ove nove Navukodonosore poslao da osvijesti ovaj narod, rekao je on.

Dodao je i da između krsta Svetog Jovana Vladimira, koji svake godine ide na Rumiju, i kosovskog krsta nema nikakve razlike.

–To je potpuno isti krst. Prema tome, odreći se krsta Svetog Jovana Vladimira ili krsta cara Lazara ista je priča. Odreći se Kosova isto je što i odreći se Jerusalima, kosovske grobnice kao i grobnice Hristove, poručio je Arhiepiskop cetinjski.

Ističe da i u Crnoj Gori i u Srbiji još uvijek vlada neokomunizam.

–Pitanje Kosova su, ustvari, stvorili komunisti, već 1945. godine kad su zabranili povratak preko sto hiljada protjeranih tokom Drugog svjetskog rata. A onda su došli iz Albanije na desetine hiljada. A onda je progon trajao neprekidno, od 1945. godine. Pročitajte izvještaje patrijarha Pavla koje je pisao od 1957. do devedesete godine o stanju na Kosovu i Metohiji. Biće vam sve jasno šta se tamo događalo i kakav je odnos bio upravo vlasti na Kosovu, naglasio je vladika Amfilohije.

Napominje da su u svemu tome posebnu ulogu odigrali crnogorski komunisti.

–Tako da se ne treba sad čuditi što ovi neokomunisti nastavljaju tu priču, kazao je on i podržao ideju održavanja referenduma u Crnoj Gori kojim bi se poništila, kako je rekao izdajnička anticrnogorska i nečovječna odluka o priznanju lažne države na Kosovu i Metohiji.

–Ali ne referendum u Srbiji o Kosovu i Metohiji. To znači da na referendum treba da stave i Beograd, kome će pripasti Beograd. To je jedna tako sramna, bezumna priča. Niko pametan na ovoj zemlji, nijedan državnik ne bi tako nešto pokretao. I to je samo pokazatelj do koje mjere su ovi naši neokomunisti spremni da zbog svoje vlasti i svojih interesa spremni da idu. Kažu da treba tako raditi zbog naše djece. Kao da kosovska djeca nijesu naša djeca, naglasio je Vladika.

Poručio je da bi Srbija bez Kosova i Metohije bila bezglava Srbija.

–Stavljati to pitanje na referendum je isto što i pitati hoćemo li da idemo bezglavi kroz vrijeme, kroz istoriju. Nadam se da toga bezumlja neće biti, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Knjigu „Od Kosova do Jadovna“, njeno deveto izdanje, objavila je Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska, a u njoj je prikazana tragedija srpskog naroda, kako je to tadašnji jeromonah Jevtić zabilježio kroz svoje putopise, doživjevši tragediju naroda kao svoju.

Izvor: IN4S