Firma “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva, koja je od JP “Putevi RS” pod sumnjivim okolnostima naplatila višemilionski iznos, zbog finansijskih problema predložila je Okružnom privrednom sudu pokretanje postupka restrukturiranja.

Ovaj potez “Elektrouniona” u neku ruku je i očekivan, a sada su se i obistinila strahovanja pojedinaca da će ova firma s osnivačkim kapitalom od nekoliko hiljada KM uzeti milione od javnog preduzeća i na kraju otići u stečaj.

– Nikome nije jasno kako firma koja uopšte nije učestvovala na tenderu može da dobije presudu, tako da je ovo definitivno pitanje za pravosuđe. Radi se o preduzeću koje ima kapital od 2 500 KM, sada poslije ove presude mogu da uzmu tri i po miliona i sutra odu u stečaj i šta onda – govorio je u septembru 2015. godine Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

U prijedlogu za pokretanje postupka restrukturiranja “Elektrounion” je naveo da raspolaže imovinom od 2,9 miliona KM, uglavnom poslovnim prostorima i stanovima, mada je pitanje ko ima pravo raspolaganja tom imovinom s obzirom na to da se u hipotekama i kreditima pojavljuje i firma “Galeb Internacional”, s kojom “Elektrounion” ima potpisan ugovor o međusobnoj tehničkoj, poslovnoj i finansijskoj saradnji. Dio poslovnih prostora “Elektrounion” je prodao prošle godine, a tim novcem je vratio oko 3,6 miliona KM kredita koje je imao kod banaka.

– Iz priloženih izvoda iz knjiga uloženih ugovora je vidljivo da je na nekretninama upisana hipoteka od strane banke. Dužnik je izmirio obaveze po kreditima prema banci, ali je hipoteka upisan za kredite po kojima je korisnik preduzeće “Galeb Internacional” iz Istočnog Sarajeva s kojim dužnik ima potpisan ugovor o međusobnoj tehničkoj, poslovnoj i finansijskoj saradnji – piše u dokumentaciji.

Inače, iza obje ove firme stoji Siniša Dodik, bivši poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS iz Istočnog Sarajeva, koji je nekoliko puta ranije tvrdio da s firmom “Elektrounion” nema nikakve veze. Direktor firme “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva je Duško Lazarević, dok je firma “Galeb Internacional” u vlasništvu porodice Dodik, a Sinišina veza s ovom firmom može se, između ostalog, zaključiti i po slici s veb-stranice “Galeb Internationala”, gdje se on nalazi s još dvadesetak ljudi koji su predstavljeni kao tim te firme.

U trenutku prijedloga za pokretanje postupka restrukturiranja, “Elektrounion”, koji ima samo dva zaposlena lica, za poreze i doprinose Poreskoj upravi RS te Upravi za indirektno oporezivanje BiH duguje 480 825 KM, a firmama “Energoinvest SUE” iz Sarajeva 221 833 KM, “Master Mont” iz Zvornika 168 708 KM i “Santing” iz Pala 49 006 KM. Zanimljivo je da je “Elektrounion” u 2017. godini ostvario dobit od oko 300 000 KM.

Podsjećanja radi, protiv Dodika i Lazarevića, ali i Dragana Vukajlovića, člana Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu zbog naplate oko 3,4 miliona KM od “Puteva RS”. Tokom istrage Vukajlović je čak i priznao da je od Dodika uzeo mito od 40 000 KM kako bi omogućio da se ovoj firmi isplati novac. Dok je po nalogu Tužilaštva BiH SIPA hapsila Vukajlovića i Lazarevića, Dodik je pobjegao u Srbiju, gdje se nalazio skoro godinu dana i tek nedavno je došao u BiH, gdje je dao izjavu tužiocima.

U Tužilaštvu saznajemo da se trenutno samo čeka Kancelarija za razmatranje žalbi da odredi tačnu visinu štete koja je nastala te da će optužnica odmah biti podignuta. Zanimljivo je i da Vukajlović još radi kao član Kancelarije za razmatranje žalbi te da je tek nedavno Tužilaštvo BiH zatražilo od Suda BiH da mu zabrani obavljanje dužnosti. Ročište za zabranu obavljanja dužnosti, kako saznajemo, trebalo bi da bude u ponedjeljak.

Cijela priča počela je kada je “Elektrounion” preuzeo tendersku dokumentaciju za 34 miliona KM vrijedan posao održavanja puteva u RS i na sam dan otvaranja ponuda tražio zaustavljanje cijelog postupka, što naravno nije urađeno. Kasnije su “Putevi RS” posao dodijelili drugom izvođaču, a “Elektrounion” se žalio Kancelariji za razmatranje žalbi. Nakon toga uslijedilo je nekoliko krajnje čudnih odluka Kancelarije, a na kraju su i blokirani računi “Puteva RS” i firmi “Elektrounion” isplaćeno je oko 3,4 miliona KM.

(srpskacafe)