“Istorijsko pomirenje” Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, obnavljanje angažmana Vašingtona na ovdašnjem prostoru, ali i stalno američko vojno prisustvo u jugoistočnoj Evropi, za šta bi poslužio Bondstil.

 Sve ovo su predlozi strategije Atlantskog saveta SAD i izveštaja “Balkan napred – nova američka strategija za region”, koji je predstavljen danas u Vašingtonu a na kojima su bili ministri spoljnih poslova regiona, ali i političari i stručnjaci s obe strane Atlantika. Ova strategija ujedno može biti i nagoveštaj smera koji bi SAD mogle da zauzmu u spoljnoj politici, imajući u vidu da je rađena u saradnji sa administracijom prve godine mandata predsednika SAD Donalda Trampa sa zvaničnicima Kapitol hila i sa timom potpredsednika Majka Pensa.

To bukvalno znači povratak Amerike na velika vrata na Balkan, imajući u vidu da je poslednjih godina povukla i oslabila dizgine, a primat u vođenju atlantskih integracija preuzela EU. Nagoveštaj aktivnije politike mogla bi da bude i najava stupanja na scenu državne sekretarke Kondolize Rajs, kao medijatora u dijalogu između Beograda i Prištine, te da bi u njenom delokrugu mogli da budu i Bosna i Hercegovina i Kosovo.

30 odlazaka na međunarodne vežbe VS finansirale su SAD

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson je ocenio da ako Vašington ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje krize na Balkanu. Precizirao je i da je u okviru toga bezbednost važan segment u kojem SAD mora da poveća prisustvo.

– Zalažemo se za tranziciju baze Bondstil – od sedišta Kfora do stalnog američkog prisustva u jugoistočnoj Evropi, da promoviše taj uticaj širom regiona. I to zajedno sa ostalim američkim snagama, bilo u Rumuniji, Turskoj ili Grčkoj. Da one postanu deo ove jednačine, odnosno da imamo snage stacionirane na Balkanu, što će nam omogućiti da radimo na izgradnji kapaciteta i na partnerstvu, naročito sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Albanijom. Osnova bi bile snage koje su danas prisutne na Kosovu – objašnjava Vilson.

Ranije je zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji i specijalac za Balkan upozorio da Rusija produbljuje napore u pokušajima da utiče na politiku na Balkanu, te ne čudi to što je važan deo te strategije i politička dinamika.

– Zalažemo se za unapređenje istorijskog procesa pomirenja sa Srbijom i za to da budemo istinski posrednik u postizanju stvarnog napretka na političkom frontu kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine ili u pružanju pomoći Grčkoj i Makedoniji da budu saveznici u budućnosti – rekao je Hojt Ji.

Govoreći o strategiji, bivši ambasador Srbije u SAD Ilija Vujačić kaže da će Amerika dati podršku svim zemljama koje idu ka EU i koje rade na stabilnosti u regionu, tako da tu nema previše iznenađenja.

– Oni su na autopilotu, što znači da će podržati sve zemlje koje su na evropskom putu u pokušajima da uđu u EU pod uslovom da se poštuje stabilnost i da se ispunjavaju postepeno kriterijumi učlanjenja u EU – napominje Vujačić.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović kaže ne čudi ta strategija jer je SAD-u važno da izvrši kompletan uticaj na Balkanu, imajući u vidu da ravnoteža snaga ide u korist drugih centara moći.

– To je i deo sadašnje ofanzive prema Rusiji, treba im da ne budu saplitani malim problemima, među kojima su Srbija, Makedonija i BiH. Balkan mora da bude zadržan u zapadnom integracionom prostoru. To znači da Srbija treba da se nađe u evroatlantskom zagrljaju, pa nude stvari koje su privlačne, a u stvari su kontradiktorni. Pre toga bi trebalo da se okrenu samokritici zbog politike koju su zastupali poslednjih godina – kaže Jovanović.

Predlozi američkog Atlantskog saveta

Najvažnije tačke strategije

  • Istorijsko pomirenje sa Srbijom kao najvećom zemljom u regionu
  • Obnavljanje angažmana SAD na prostoru zapadnog Balkana
  • Da Bondstil od sedišta Kfora postane sedište stalnog prisustva SAD u jugoistočnoj Evropi
  • Stalno vojno angažovanje

Dačić u Vašingtonu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovaće danas na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu koja se održava u Vašingtonu i prisustvovati radnom ručku o Kosovu i Metohiji. Dačić će imati bilateralni sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, a u Beloj kući učestvovaće na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova regiona sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbertom Rejmondom Mekmasterom.

Potpredsednik SAD Majk Pens

Snažne veze sa svim vojskama na zapadnom Balkanu

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je pre nekoliko meseci u Podgorici da Rusija hoće na silu da crta nove granice, i time bukvalno nagovestio veću ulogu SAD na ovim prostorima.

On je kazao da je Tramp pozvao Rusiju da obustavi destabilizacione aktivnosti.

– SAD su odbacile bilo kakav pokušaj korišćenja sile u regionu i šire. Zapadni Balkan sam odlučuje o svojoj budućnosti – rekao je Pens.

Tražiće da Rusija promeni akcije koje su izazvale sankcije.

Pens je rekao da ga je američki predsednik Donald Tramp poslao kao znak posvećenosti Balkanu.

– Tramp me poslao kao znak trajuće posvećenosti Balkanu. SAD će nastaviti da pod predsednikom Trampom podržavaju svakog od vas – rekao je Pens na Samitu Jadranske povelje, i dodao da “SAD ostaju posvećene celovitoj Evropi u kojoj vlada mir”. “Nastavićemo da snažimo veze između vojske SAD i vojski na Balkanu”, dodao je Pens.

Mešanje u unutrašnje stvari

Rusi pomogli Dodiku da pobedi na izborima

Rusija je dala tajnu podršku Miloradu Dodiku da 2014. pobedi na izborima za predsednika Republike Srpske, navodi se u dokumentu Evropskog parlamenta. Istraživanje o uticaju Rusije na zapadni Balkan letos je uradio Istraživački servis Evropskog parlamenta i ono je postalo dostupno i za parlamentarce iz BiH i regiona koji su nedavno boravili u Briselu. Ne precizira se na koji način je Rusija pomogla Dodiku, ali evropska istraživačka mreža “Bellingcat” ranije je podsećala da je Dodik bio u poseti kod ruskog predsednika Vladimira Putina nekoliko dana pred izbore na kojima je pobedio Ognjen Tadić za 7.469 glasova više. Prema istom izvoru, Rusija je preko grupe Kozaka, koji su u to vreme boravili u Banjaluci, pripremala nerede u slučaju da Dodik ne pobedi na izborima.

BLIC