Srpska pravoslavna crkva je kroz svih osam vijekova opstajala snažno sa narodom čuvajući njegov identitet i jedina je institucija koja traje i pruža zaštitu svom narodu, poručeno je na akademiji koja je u Foči održana povodom 800 godina autokefalnosti Crkve. Akademiju su organizovali studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ i Filozofskog fakuleteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu ukazujući da je svetosavlje put kojim treba čvrsto da hodimo.

Pjesmama, recitacijama i besjedama u čast Svetog Save i pravoslavlja studenti su ukazali da srpski narod nema značajniji jubilej od osam vijekova autokefalije srpske crkve.

Veliki prosvjetitelj, dobročinitelj i učitelj Sveti Sava donio je autokefalnost srpskoj crkvi i dostojanstvo arhiepiskopije. Od tada pa do danas crkva je ostala nosilac i čuvar nacionalnog bića. O tom podvigu autorsku pjesmu „Zavjet Svetom Savi“ napisao je student četvrte godine Filozofskog fakulteta u Palama, Lazar Škobo.

-Osam stotina godina autokefalnosti crkve nije samo očuvanje vjere pravoslavne u srpskom narodu, već je očuvanje srpskog nacionalnog bića, jer su vjera i očuvanje nacionalnog bića  jedna neraskidiva veza koja traje kroz sve ove godine i vijekove-kazao je Škobo.

Sve što je prvo u srpskom narodu odredio je Sveti Sava, dovodeći srpski narod do smisla življenja i poznanja istinske vjere, kazao je u besjedi Rade Bulajić, student druge godine Bogoslovskog fakulteta u Foči.

-Cilj našeg života je da živimo, ne muzjesku vjeru, već istinsku vjeru-istakao je Bulajić.

Autokefalnost Srpske pravoslavne crkve početak je i kulture srpskog naroda, onoga što danas jesmo i taj događaj nikako ne treba posmatrati nacionalnistički, rekao je dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči, Vladislav Topalović:

-Danas su nažalost pozivi na autokefalnost postavljeni i motivisani nacionalističkim razlozima, ali nije bilo tako u vrijeme Svetog Save, njegovi su razlozi bili jevanđelski i misonarski i to je ono što mi proslavljamo i danas i tokom cijele godine-kazao je Topalović.

 

Studenti dva fakulteta sami su osmislili program akademije ukazujući da srpski narod najveću zahvalnost duguje Svetom Savi čijim stopama treba snažno da hodi. Predsjednik Saveza studenata Bogoslovskog fakulteta, Srđan Ždralo:

-Ono što je najvažnije za srpski narod jeste upravo ta blagodat koju dobijamo svetosavljem. Svetosavlje i jeste održalo srpski narod osam vijekova i treba da ga čuvamo tako što ćemo živjeti Hristovo Jevanđelje kroz ljubav prema svima-naglasio je Ždralo.

Bez poznavanja istorije srpske crkve i države od slavnih Nemanjića, pa do danas, bez svijesti o Kosovu kao kolijevci Srba i srpskom Jerusalimu, bez života po crkvenim jevanđeljima, Srbi bi bili duhovno i kulturno prazni. Stoga je obilježavanje važnih istorijskih datuma značajno za budući napredak crkve, naroda i otažbine. Toga su svjesni i mladi studenti koji su akademijom pokazali da nema stajanja u mjestu, već da je rad na duhovnom i kulturnom bogaćenju obaveza svih naraštaja. Sa tim je saglasna i Ivanka Prelić, studentkinja četvrte godine Filozofskog fakulteta:

-Veoma je važno da se podsjetimo i datuma i srpske istorije, i kroz sve ono što smo prošli kao narod, te da to nikada ne zaboravimo-kazala je Prelićeva.

Na akademiji je, osim studenata, učestvovao hor Srpsko pjevačko društvo “Pobratimstvo” Foča i etno grupa ovdašnjeg Srednjoškolskog centra.

 

(Radio Foča)